Ватерполистите на „Черноморец” се касираха на трето място след изиграните срещи от Квалификация №1 от държавното първенство при мъжете. Възпитаниците на старши треньора Петър Йонов стартираха в група „А” с равенство срещу „Славия” 11:11.

Двубоят бе много равностоен, а в герой за „акулите” се превърна вратарят Михаил Колев. По-малко минута преди края на мача, при 11:10 за „белите”, Йонов тактически взе таймаут. След подновяване на играта последва разиграване на зона 7 срещу 6, едно от нововъведенията в правилника. Така в нападението се включи и вратарят Михаил Колев, който непокрит от трите метра изравни за 11:11.

В останалите срещи „Черноморец” разби северномакедонския „Бета” с 19:4 и столичния „Левски” с 15:4, но отстъпи пред шампиона „Локомотив НН” със 7:15 и ЦСКА с 9:12. Така бургаският тим се класира за Квалификация №2, заедно с отборите на ЦСКА и „Славия”. Директно място за Супер финала спечели „Локомотив НН”.

Мачовете от група „А” се играха в София, а във Варна бяха срещите от група „Б” между петте варненски клуба – „КПС Варна”, „Черно море”, „Аква спорт”, „Комодор” и „Тича”.

За съжаление, началото на новия сезон в мъжката водна топка беше белязан с нелицеприятни инциденти, некореспондиращи с духа на феърплея.

В центъра на скандалите се оказаха „КПС Варна” и „Аква Спорт”. Срещата помежду им на басейна в комплекс „Приморски” е била прекратена на полувремето заради размяна на удари между състезатели при смяна на местата на отборите. Инцидента става при 3:5 за „Аква Спорт”. Техническата комисия на БФВТ предстои да се произнесе за крайния резултат от мача, затова все още не може да бъде обявено крайно класиране от Квалификация 1 – турнир във Варна, съобщават от федерацията. Вариантите, които посочват от централата, са служебна загуба на един от двамата съперници, едновременна служебна загуба и на двата отбора, доиграване на мача или преиграване на срещата.

Решението на Дисциплинарната комисия на БФВТ е: лишаване от домакинство за 5 турнира и глоба от 1500 лв. за „КПС Варна”; лишаване от домакинство за 4 турнира и глоба от 900 лв. за „Аква Спорт”; лишаване от състезателни права за 4 срещи и глоба от 400 лв. на Светослав Илиев; лишаване от състезателни права за 3 срещи и глоба от 300 лв. на Дамян Любомиров, и двамата от „Аква Спорт”.

ДК наложи предупреждения и парични санкции на трима играчи от ЦСКА заради дисциплинарни нарушения в мача срещу „Локомотив НН”. Антон Писароглов е глобен със 150 лв. за оспорване на съдийско решение и самоволно напускане на басейна. За обидни реплики към съдията с глоба от 50 лв. е съотборникът му Георги Димов, като същата сума трябва да заплати и Васил Шукеров за многократно репликиране на рефера. Решенията подлежат на обжалване пред УС на БФВТ в 7-дневен срок от съобщаването му. Предстои санкциите за случилото се на мачовете във Варна и София да бъдат потвърдени на заседание на УС на БФВТ, който има право да ги промени, се уточнява в съобщението.

Резултати от турнира в София: Локомотив НН – Бета (Скопие) 15:6, Левски – ЦСКА 3:14, Славия – Черноморец 11:11, Локомотив НН – Левски 21:1, Черноморец – Бета 19:4, ЦСКА – Славия 16:12, ЦСКА – Бета 16:10, Левски – Славия 7:16, Локомотив НН – Черноморец 15:7, ЦСКА – Черноморец 12:9, Локомотив НН – Славия 11:5, Левски – Бета 4:9, Левски – Черноморец 4:15, Славия – Бета 13:5, Локомотив НН – ЦСКА 12:9.

Класиране в гр. „А”: 1. Локомотив НН – 15 т., 2. ЦСКА – 12 т., 3. Черноморец – 7 т., 4. Славия – 7 т., 5. Бета – 3 т., 6. Левски – 0 т.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви