Звездата на българския бокс Тервел Пулев за първи път в кариерата си игра в 12 рунда и спечели. На боксова гала в пловдивската зала „Колодрум” Тервел би американеца Дешон Уебстър доста убедително.

Той надви по точки (118:110, 120:108, 118:110). По този начин Тервел продължи мощното си израстване и катерене към Топ 20, изигравайки пълни 36 минути.

Роденият в Канзас Дешон Уебстър бе разклатен сериозно в шестия рунд и единствено гонгът го спаси, може би не само от нокдаун.

Тервел спечели междуконтиненталната титла на WBA (Световната боксова асоциация). Той отдаде заслуженото на своя съперник, когото дори похвали, отчитайки и това, че идва от най-голямата боксова школа в света.

Началото на боя бе по-равностойно. Личеше, че Тервел е по-добрият, по-подготвен боксьор. Той вкара доста леви и десни права в главата на опонента си, както и ъперкъти в тялото му. Получи много малко. Уебстър често се навеждаше, за да спре устрема на българина. Странно е, че получи само едно предупреждение за това. Театралничеше на моменти. Опита отчаяни атаки с хаотични удари, но бронзовият медалист от Олимпийските игри Лондон 2012 беше подготвен за тях. Той контрираше или ги избягваше.

Развръзката можеше да настъпи в шестия или седмия рунд. Все пак чест прави на Уебстър, че се задържа на ринга. В осмия и деветия рунд той изпадна в глуха защита, а от десетия до края живна и завърши мача кървящ.

Тервел Пулев демонстрира отлична форма, включително и физическа. В близко бъдеще ще го чакат по-тежки съперници.

„Не мисля, че всеки би се справил с него. Сериозен боксьор от САЩ. За нас е огромна радост, че ние го победихме в почти всички рундове. Горд съм да играя пред тази невероятна пловдивска публика. Няма къде да се хвърли яйце и да се счупи. Благодаря! Трудно беше да го спирам, той влизаше с главата напред, но това си е за негова сметка. Умора има. Ние сме тренирали, мисля, че се получи. Изкарахме рундовете с равномерно темпо. Искам да се извиня, но напълно заслужих да съм мейнивента”, каза Тервел.

Щастливият от победата българин направи трогателно обръщение към нацията: „За мен е важно спорта да бъде това, което е. Разделни сме, останахме 6 милиона души в България. Спортът е феномен, който може да ни обедини! Благодаря ви от сърце на всеки един!”.

Мачът Пулев – Уебстър беше основен, а предходните никак не бяха безинтересни.

Добре познатият ни румънец Богдан Дину – съперник на Кубрат Пулев през пролетта в Калифорния, преди Целувкагейт, победи Осборн Мичамана (РЮА) след отказване на южноафриканеца. Това стана в четвъртия рунд, когато човек от щаба му хвърли кърпа на ринга. Мичамана не остана доволен, но вече едва се държеше прав.

След това бургазлията Спас Генов спечели 12-рундов атрактивен мач срещу скандалния Леван Шоня. Това бе реванш, в който 39-годишният Генов се наложи отново. Шоня го провокираше непрестанно и правеше непозволени действия, като например удари след гонга.

В един от най-очакваните пък от публиката мачове Борислав Занков, известен като Боби Бокса би ветерана Константин Семерджиев-Коко Тайсъна. Легендата за профибокса ни се отказа след втория рунд заради счупено ребро и съмнения за спукано тъпанче. С уважение към големите имена в българския бокс, Боби Бокса поздрави легендарния ни боксьор и целуна коленичилия в ъгъла си Семерджиев.

Боби Бокса каза, че ще продължава да се изправя срещу най-големите, а Семерджиев не изключи варианта това да е бил последният му двубой.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

6 − 2 =