Младата климатична активистка Грета Тунберг се извини, задето казала, че политиците трябва да бъдат „изправени до стената“, след като я упрекнаха, че думите й призовават към насилие, предаде Асошиейтед прес.

16-годишната шведска ученичка използва израза в реч пред млади активисти в италианския град Торино в петък. По-късно Тунберг заяви, че е превела буквално израза от шведски, а в Швеция изразът означава да поставиш някого натясно с трудни въпроси. Някои десни гласове в социалните медии обаче интерпретираха думите й като призив за насилие срещу политици, пише БТА.

„Така става, когато импровизираш речи на друг език, но разбира се, аз се извинявам, ако някой е разбрал това погрешно“, написа Тунберг в Туитър днес. Пред младежите в Торино тя заяви, че световните лидери се опитват да избягат от отговорностите си в борбата с климатичните промени.

„Трябва да се погрижим да не успеят да го направят. Ще се погрижим да ги изправим до стената и да ги принудим да си свършат работата и да защитят нашето бъдеще“, каза тя. В туит вчера Тунберг обясни, че тя и младежкото движение, което е вдъхновила, са против всяка форма на насилие.

„Това се подразбира от само себе си, но аз все пак ще го кажа“, написа тя.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви