„Разцепление има и в парламентарната група на БСП, и в партията донякъде. Дали е разцепление, дали са пукнатини, дали и кога ще избият, е друг въпрос“. Toва коментира пред БНТ социалистът Антон Кутев във връзка с вчерашния пленум на столетницата.

Нещата вървят по план и Кутев е гласувал за пряк избор на лидер на БСП. Той обясни, че когато има правила за пряк избор на партията се променят взаимоотношенията между председателя и Националния съвет. „Като имаш правила за пряк избор, да имаш правила за отзоваване на лидера, ако се наложи“, поясни Кутев.

Корнелия Нинова говорела на публични места за едни бизнесмени, които вадели портфейлите си и плащат, за да я сменят. За това Антон Кутев иска да знае кои са хората в БСП, които плащат, за да сменят един легитимно избран лидер. Той пита кои са тези бизнесмени и „кой бърка с мръсни ръце в партията ни“.

„Корнелия Нинова трябва да доведе нещата докрай и трябва да бъде подкрепена. Аз искам да знам, че в моята партия и в моята държава зависимости от бизнеса са невъзможни в политиката“, настоя Кутев. За да се получи това, Нинова трябва да каже кои са тези бизнесмени.

Дали е Делян Пеевски, Иво Прокопиев или Георги Гергов, червеният депутат не знае. Не можело да се продължава така в партията, без да е ясно кои са хората, които са оказвали натиск за промяна на лидера в партията. „Корнелия знае кои са и няма право оттук нататък да си мълчи, а да излезе да го каже“, призова той.

По думите на Кутев крачката трябва да бъде направена сега и да каже кои са хората, оказвали натиск върху партията. Кутев е убеден, че има много опити от страна на държавата, които искат да повлияят на БСП. През последните 100 години БСП е била важна партия, изтъкна социалистът.

За него важното е да мине така кампанията за избор на нов председател на столетницата, че да обедини партията. На нас ни трябва лидер, с който да спечелим следващите избори, акцентира Антон Кутев и посочи, че най-вероятно той няма да се кандидатира за председател на БСП.

„След време може и да се променят нещата, но сега нямам желание да се кандидатирам“, категоричен беше червеният депутат.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви