Йолиян Милков разгръща таланта си в „зелената“ академия, където е преминал през всички формации. От началото на сезон 2017/2018 във Втора лига се подготвя изцяло с представителния отбор. Тогава едва 17-годишен, Милков се утвърди като титуляр в тима. През последната година в Трета лига също бе сред основните играчи на Диян Петков и помогна за завръщането на отбора в професионалния футбол.

През юни тази година 19-годишният полузащитник подписа първия си професионален договор с клуба.

Израснал си в Нефтохимик. Какво ти даде този клуб?

Всичко, което знам и мога във футбола, е благодарение на Нефтохимик. Имах късмета да се уча от много добри треньори, които бяха и наши възпитатели. Спортът оказва голямо влияние в живота на един млад човек и аз не съм изключение. Горд съм, че първият ми професионален договор е с Нефтохимик и ще направя всичко, което мога, за да съм полезен на отбора си.

Труден ли беше за теб преходът от юношеския към мъжкия футбол?

Не усетих някаква голяма тежест, защото, когато започнах в отбора, повечето момчета бяха млади и нивото не беше толкова високо. Това беше след изпадането от Първа лига. Тогава всичко беше предизвестено, нямаше какво да губим и наблягахме на обиграването. Беше лош момент за отбора, но пък беше шанс за мен и за други млади момчета да играем срещу професионални отбори, да натрупаме опит.

Каква беше реакцията ти, когато разбра, че клубът ще ти предложи професионален договор?

Когато спортният директор Недялко Москов ме повика и ми каза, че официално ще съм футболист от състава на мъжкия отбор, много се зарадвах. Работил съм за този момент и съм се надявал да се случи. Това е голяма радост и гордост за мен. Благодарен съм и на него и на треньорския щаб, че ми дадоха тази възможност да се развивам.

Какви са амбициите ти за професионалното ти развитие в бъдеще?

Както всеки млад футболист, искам първо да се докажа в отбора, в който играя. Чувствам се добре и се надявам, както вече казах, да съм полезен на отбора си. В по-далечно бъдеще ще се радвам, ако Нефтохимик се върне в българския елит, където му е мястото и се надявам и аз да бъда част от това.

Отборът за момента изпълнява напълно поставените пред него цели. На какво се дължи това, според теб?

Да, зимуваме на шесто място, заедно с Хебър. Мисля, че доброто ни представяне се дължи на много целенасочена работа. Треньорският екип има много ясен план за всяка стъпка, която трябва да направи отборът и това дава резултат. Отборът е и много задружен, имаме силен колектив. Това е много важно и когато постигаме успехи и когато губим, понякога е и решаващо в даден мач.

В последния мач за годината победихте Спартак /Варна/ с 4:0. Как видя ти мача?

Със страхотна победа завършихме годината, отпразнувахме я и се отдадохме на заслужена почивка. Бяхме по-добрият отбор и е видимо от резултата. Последните две гостуващи победи бяха важни, защото имахме трудности при гостуванията и се нуждаехме от тези победи, за да добием по-голяма увереност.

Как ще прекараш коледните и новогодишни празници?

Ще бъда със семейството си, може би ще използвам почивката да попътувам малко из страната.

Какво си пожелаваш за новата година и какво пожелание ще отправиш към привържениците на Нефтохимик?

Всички да сме живи и здрави. На феновете на отбора им пожелавам да се радват на много победи занапред. Весели празници на всички!

ПФК Нефтохимик

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

fifteen − ten =