Алпинистът веган Атанас Скатов в Бургас: К2? Ще изкача и него, това не е връх за извънземни

0
81

К2 не е връх за извънземни. Ще изкача и него. Такава увереност изрази алпинистът Атанас Скатов, който снощи се срещна с бургазлии в КЦ „Морско казино“ и разказа за приключенията си и как е изкачил 4 осемхилядника за 140 дни в рамките на една календарна година. През настоящата 2019-та алпинистът покори: Връх Кангчендзьонга, 8586 м., 15 май; Връх Гашербрум I, 8080 м., 12 юли; Връх Гашербрум II, 8034 м., 18 юли; Връх Дхаулагири, 8167 м., 3 октомври.

„Целта ми е Хималайската корона и ми останаха още 4 стъпки за нея. Върховете, над 8000 метра, които не съм изкачил все още са 4 – 3 са в Пакистан и 1 в Тибет. Следващата ми цел е Шиша Пангма, но трябва първо да събера финансиране за там. Разрешително много се увеличиха като цени, както и шерпите вече изискват сериозна сума. Не става дума и само за финансиране разбира се, трябват и много тренировки, да се чувства подготвен и здрав. Надявам се догодина да приключа и с 14-те осемхилядника“, каза Скатов пред журналисти.

Относно изкачването на К2, който през години доби популярност като най-труден за изкачване осемхилядник, Скатов демонстрира самочувствие и сподели, че е готов да покори и него. Според него изкачването на К2 зависи много от метеорологичните условия и с хората, с които ще бъде. Самият връх вече станал пък доста комерсиален и много хора вече го били изкачвали.

Скатов, който никога не е ходил на планина, никога не е спортувал, сняг е виждал само през прозореца до 2012 г., от 8 години е на растителен хранителен режим, който изкачи и Седемте континентални първенци, сподели и какво го вдъхновява и мотивира.

„Най-много ме вдъхновяват хората, които всеки ден ми пишат колко се радват от това, което постигам, защото така и те променят своите животи. Подкрепата на хилядите хора ме мотивира и ми дава сили. Комуникирам си и с чужденци, които ме питат как да се хранят, как да спортуват и други. Това ме прави изключително щастлив и го приемам за голям свой успех“, сподели той.

Скатов призова бургазлии да живеят по природосъобразно, да намалят консумацията на месо и да полагат повече грижи към опазването на горите и природата. На събитието снощи присъства и бургаският журналист Емел Махмуд, която е и една от основните причини за идването на Скатов в града ни, както и за организирането за срещата между бургазлии и алпиниста веган. Самият той пък раздаде автографи и си направи снимка с всеки желаещ от препълнената зала снощи.

 

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here