Невинаги знаем какво точно ни казва скалата на термометъра. И което е по-важно: какви мерки да предприемем в конкретната ситуация. А съгласете се, че в повечето случаи е въпрос на бърза и адекватна реакция, за да не се стигне до сериозни усложнения.

Ето за какво е знак различната температура на тялото.

От 35.6 до 36.2 – отпадналост

Тези цифри не крият особена опасност, но могат да са показател за хронична умора и отпадналост, сезонна депресия, преумора, чувствителност към климата. Най-вероятно е да имате съпътстващи симптоми: понижаване на настроението, нарушение на съня, постоянно ви е студено, а ръцете и краката са леко влажни. Променете режима на сън и хранене, водете по-активен начин на живот, задължително приемайте витамини и избягвайте стреса.

От 36.9 до 37.3 – на границата

Такава температура се нарича субфебрилна и до тези показания може да се стигне и при съвсем здрав организъм – по време на спортуване например, след посещение в баня или в сауна, след консумация на пикантни храни. Тези показания на термометъра са напълно нормални и за бременни жени. Но ако субфебрилната температура се задържа няколко дни или седмици, трябва да посетите лекар. Напълно възможно е в организма да се случва възпалителен процес. Това може да бъде и симптом за нарушена обмяна на веществата, като например и хиперфункция на щитовидната жлеза. Необходимо е да разберете каква е причината за тази температура. Тя може да е най-неочаквана, като например напреднал зъбен кариес.

От 37.4 до 40.1 – истинска температура

Това не е признак за болест, а за защитна реакция на организма. За изработката на интерферон, който отблъсква бактериите и вирусите от организма, е необходима висока температура. Обикновено болният започва веднага да приема антипиретици и по този начин понижава имунния отговор на организма на болестта, като забавя процеса на лекуване. При температура до 38.9 не се налага да взимате никакви лекарства, а е достатъчно само да почивате и да пиете много течности, за да могат токсините да излязат по-бързо от тялото ви. Ако температурата ви се повиши над 39 градуса, тогава се появяват болки в тялото, главоболие – може да приемете антипиретик по лекарски инструкции. Препоръчително е, ако до три дни не спадне тази температура, да посетите специалист. Ако високата температура не е свързана с вирус или с остро респираторно заболяване, спешно потърсете лекарска помощ.

От 35.0 до 35.5 – твърде ниска

Ако измерващият стълб не надвишава тези показания, може да означава, че организмът е под стрес. Такива стойности се измерват по време на значителен спад на имунитета поради различни причини – заради лечение на онкозаболяване и радиационно облъчване. Ниската температура е съпроводена и с понижена активност на щитовидната жлеза. Между другото тежката храна също може да понижи температурата на тялото през нощта. Ако показанията не се променят в продължение на няколко дни, трябва да посетите лекар.

От 35.9 до 37.2 – всичко е наред!

Тези показания не предизвикват притеснения. Най-вярната представа за температурата на тялото е тази, която е измерена в средата на деня в състояние на покой. Сутрин тялото е по-хладно с около 0.5-0.7 градуса, а през нощта се затопля със същите стойности.

 

elle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви