Студеният двигател мрази високи обороти
Студеният двигател мрази високи обороти

След старта всеки студен двигател има нужда от време за постигане на работната си температура. Ако веднага след потегляне натиснете газта докрай, ще натоварите интензивно машината. Тъй като маслото е гъсто в студено състояние, то не осъществява достатъчно смазване на важни части. А високи обороти в този момент могат да доведат до разкъсване на мазителния слой. Последиците: скъп ремонт.

Ако автомобилът ви е дизелов, турбокомпресорът и лагерните валове също могат да бъдат повредени.

Недостатъчно смазване при прекалено високи обороти може да доведе до триене на сухо между цилиндъра и буталото. В най-лошия случай рискувате да повредите буталото за кратко време.

През зимата кондензирали вода и бензин в ауспуха остават по-дълго в течен вид. Това води до повреди в катализатора и ръжда в изпускателната система.

И още вреди от „студените“ високи обороти

Окачването и спирачките също могат да пострадат от студен старт и висока скорост. Освен това, в зависимост от околната температура и мощността на двигателя, разходът може да се качи двойно. Едва при нормална работна температура може да се разчита и на нормален разход на гориво.

Ако използвате автомобила си за бързо придвижване от едно място на друго, е добре това да се прави по умерен начин. Добре е след старта първите десет километра да бъдат изминати на ниски обороти. При всички положения избягвайте двигателят да работи на празни обороти. Не превишавайте 3 хиляди оборота, а честото превключване на по-висока предавка помага за това.

След около 20 минути може да натоварвате двигателя с високи обороти. Тогава маслото е загряло и достатъчно течно, за да достигне всички важни части.

Високи обороти и бърза скорост не са препоръчителни и за загрял двигател. В комбинация двете водят до бързо износване на всички механични части. И не забравяйте, че температурният показател на таблото е индикатор за температурата на охладителната течност, а не на маслото.

Всичко това вече може и да си го знаете. Но, ако досадното ни мърморене спаси поне един двигател, стига ни.

Снимки: Autoscout24

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 + 1 =