Без целувки на обществени места в Хърватия
Без целувки на обществени места в Хърватия

Не всеки от нас знае, че по време на обикновена целувка можете да се заразите или да заразите партньора си. Има много такива заболявания, така че трябва да сте изключително внимателни и това се отнася особено за случайни контакти.

Инфекциозна мононуклеоза

Неговият причинител е вирусът на Epstein-Barr ( EBV ). Що се отнася до проявлението му, това е висока температура, която може да достигне 39-40 градуса. За разлика от обикновените остри респираторни вирусни инфекции, такова състояние при хората в по-голямата част от случаите се наблюдава от порядъка на 10-14 дни.

Основните симптоми в този случай са и запушен нос, силно увеличени лимфни възли. Характерна особеност на мононуклеозата е коремната болка. Причинява се от уголемяване на далака и черния дроб, като при много носители на VEB кожата пожълтява, а урината придобива тъмен цвят.

Ако лечението не започне навреме, могат да настъпят сериозни последици. Това може да бъде разкъсване на далака, увреждане на централната нервна система, поява на пневмония или дори хепатит.

Най-често VEB се предава на хора със слаб имунитет. Обикновено малките деца (3-10 години) страдат от мононуклеоза, по-рядко възрастни, които са изпитвали тежък стрес или са се борили с друго заболяване дълго време.

Пептична язва

Понякога хората дори не подозират, че имат пептична язва. Често протича без симптоми, но по-често пациентите усещат силна болка вляво под ребрата всеки път след хранене или след определено време след хранене.

Причината за това са бактериите Helicobacter pylori, от които е изключително трудно да се отървете. Инфекцията чрез целувка обаче е възможна само в случаите, когато имате отслабен имунитет или дисбиоза.

В противен случай атаките на Helicobacter не водят до нищо, така че трябва да се погрижите за укрепване на имунната си система, което ще ви предпази от много проблеми.

Заболявания на слюнчените жлези

Симптомите на това заболяване са същите като тези на ARVI. Висока температура, запушен нос, болки в гърлото, обща слабост – всичко това е присъщо на цитомегалията. Въпреки това, дори след прием на антивирусни лекарства, болестта не отстъпва. Това може да продължи до 45 дни, което е характерен признак за такова заболяване.

Обикновено при мъжете няма други симптоми. При жени и момичета често цитомегалията причинява възпаление на шийката на матката, влагалището.

Херпес

Опасно е само когато има малки обриви под формата на мехури по устните. Ако те отсъстват, вероятността от заразяване с целувка практически се намалява до нула. Според лекарите 90% от населението има херпесния вирус, но обикновено той не се усеща.

По-добре е да се въздържате от целувки по време на неговото проявление и веднага да започнете лечението. Често вирусът отстъпва след 3-5 дни. В случай на ненавременно лечение, има вероятност дори от смърт.

zdrave.to

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 × 3 =