Общинската администрация, в лицето на Андрей Рунчев, директор на ОП „Транспорт“, не одобряват идеята за персонални паркоместа в Бургас. На днешната комисия по „Правни въпроси“ към Общински съвет бе разгледана докладната за приемане на тарифите за месечен и годишен абонамент за многоетажните паркинги, които предстои да бъдат изградени в ж.к. „Възраждане“, до ул. „Сливница“ и в ж.к. „Славейков“.

Предложението е от Кирил Начев и Георги Събев – общински съветници от ПП СЕК, като в него е записана и идеята за заплащане на годишна такса от 250 лева за персонално оцветено място, което да се използват в часови интервал от 17:00 часа до 8:00 часа, а през останалият период от деня да се ползва свободно от всички граждани.

Рунчев се противопостави на идеята на общинските съветници и сподели, че с подобно действие може да се ограничат значително местата за паркиране. „Контролът ще бъде изключително труден. Ще противопоставим и наши съграждани. На определени улици, които са с по-малко обособени паркоместа, някой по заможен наш съгражданин може да вземе всички такива и така да остави съседите си без място за техните автомобили. В Пловдив имаха такава идея и тя не доведе до нищо. Общественият интерес няма да бъде защитен„, коментира той.

Членовете на правната комисия също подкрепиха казаното от Рунчев. „Незаконосъобразно е“, отсече Константин Луков от ПП ГЕРБ. „Не е добре обмислено“, допълни Павел Маринов от БСП.

Относно цените за паркиране на многоетажните паркинги, шефът на ОП „Транспорт“ поясни, че предложението на администрацията е за: безплатно паркиране за първите два часа. От третият до осмият час да се таксува на 2 лв. За 24 часа – 5 лева. Месечен абонамент – 25 лева. „Идеята ни в тези нови паркинги да имат всички модерни решения и системи. Така те да могат да се самоконтролира“, каза още Рунчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви