Трябва да се приключи с обсесията, че всичко, което се строи на морето, е незаконно. Ако нещо е извън закона, то няма да се случва. В това е уверен кметът на Царево Георги Лапчев, който защити законността на възобновения строеж на вилно селище в боровата горичка край къмпинг „Арапя“.

Лапчев обясни, че проектът е бил спрян в началото на годината заради нарушения в строителния план, които вече са отстранени – строителят вече е обезопасил обекта и е осигурил здравословни и безопасни условия на труд. На въпроса дали има законен път до обекта, Лапчев не отговори, но посочи, че има полски пътища.

След като строителят е изпълнил плана за здравни и безопасни условия на труд, няма основание строежът да бъде спрян. „Това, което е трябвало да е направено, е направено и е проверено от този, който е трябвало да го провери“, отсече кметът.

По думите му най-голямата болка на общините е именно липсата на Общ устройствен план, но неговата липса не означава, че не може да се строи и всеки строеж е незаконен.

Общините искали Общи устройствени планове, но приемането им се блокирало от активисти и организации. В крайна сметка всичко на юг от Варвара влиза в границите на природния парк, но наличието на природен парк не е мантра, че не може да се строи, обясни Георги Лапчев и попита дали защото има установени граници на природен парк, хората трябва да престанат да живеят там.

С подобни аргументи – за изпълнени поправки на нарушения в строителния план – Лапчев защити и строителството в Синеморец на скалите, като дори и посочи, че теренът се намира на стотици метри от плажната ивица.

Дори и строежът на попада в зона А, къде е записано, че не може да се строи, в кой български или европейски закон пише това, попита кметът на Царево. Георги Лапчев отсече и че в община Царево няма нито един сигнал, внесен официално и по законовия ред, за двата строежа.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви