Зимата иде, дами и господа, как ще я караме?
Зимата иде, дами и господа, как ще я караме?

Шофирането на автомобила през зимата също може да донесе положителни емоции. Основното е да подходите правилно към подготовката на колата за тежките условия, за да нямате главоболия до пукването на пролетта. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат, за да посрещнете спокойно минусовите температури навън. Като е ясно, че вече би трябвало да сте оставили летните гуми в гаража или мазето).

Налейте зимна течност за чистачки
От момента, когато температурата на въздуха през нощта падне под нулата, не се колебайте да смените лятната със зимна течност за чистачки. Ако не го направите навреме, водата в дюзите, които пръскат течността върху предното стъкло, може да замръзне в най-неподходящия момент.

Сменете маслото, ако трябва
При редовно техническо обслужване на колата, смяна на маслото в двигателя не е необходима. Ако обаче сте се забавили с поддръжката, струва си да смените маслото, за да улесните работата на мотора в суровите зимни условия. Най-добре е да не пестите с покупката на съмнителни продукти, а да заложите на качеството. Добре е също така да проверите всички основни системи на колата, както и акумулатора.

През зимата тази „дреболия“ е важна

Поставете нови чистачки
Ако не сте сменяли чистачките на автомобила в последните 2 години, добре е да го направите преди зимата. С течение на времето чистачките започват да не изпълняват добре функциите си, а при снеговалеж това може да доведе до опасности.

Защитете каросерията
Преди началото на зимния сезон е важно да обработите каросерията на автомобила с многослойно пастиране или със специален филм. Това ще помогне да спасите боята от малки камъни и реагенти.

Не карайте с полупразен резервоар
Малкото гориво е проблем, защото колкото повече празно пространство има в резервоара, толкова повече влага се кондензира вътре. И когато колата изстине, тя са кристализира, което затруднява работата на бензиновата помпа.

Намажете гумените уплътнения
Добре да намажете гумените уплътнения на вратите, за да не стане така, че сутринта, ако през нощта е вледенило, да не може да влезете в колата. Най-добре е да използвате силиконов спрей или глицерин. Добре е да си носите и спрей за размразяване на ключалките, но в якето си, например, а не да го оставятe в жабката.

Въоръжете се против сняг и лед
И накрая: не забравяйте да поставите в багажното отделение стъргалка за лед, четка и сгъваема лопата, за да почистите снега и леда от автомобила си. Кабели за стартова помощ също не са излишни, както и спрей, който помага сутрин да размразите леда по предното стъкло.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

10 − 5 =