Националът в свободната борба Николай Щерев е дал положителна допинг проба и е наказан за 4 години. Това се вижда от обновения списък на санкционираните спортисти на родния Антидопингов център.

Николай Щерев, който се състезава в кат. 97 кг на свободната борба, е дал положителната проба при внезапен контрол извън състезание.

Забраненият препарат е GW 1516 (С4). Най-вероятно става въпрос за кардарин – препарат, който драстично повишава издръжливостта и горенето на мазнини.

От Българската федерация по борба направиха следните уточнения:

„От месец юни състезателят е изключен от националния отбор и не е част от клубния си тим „Левски“. В момента той не се подготвя с националния отбор по свободна борба на Белмекен, както бе тиражирано. Ако е на високопланинската база, то присъствието му там е в качеството на частно посещение. Неговият баща Симеон Щерев, е част от треньорския щаб на женския национален отбор на Русия, който сега е на лагер на Белмекен.
Щерев даде положителна проба за забранения препарат кардарин, който повишава издръжливостта и горенето на мазнини, при внезапна проверка от нашия Антидопингов център. Той бе наказан за 4 години със спиране на състезателните права, което на практика сложи край на състезателната му кариера.

Последното състезание на Щерев, който се бореше в категория до 97 кг на свободния стил, бе европейското в Букурещ през април, на което отпадна още на старта. Той е носител на златния пояс „Дан Колов“ от 2011 г. Върна се на тепиха в началото на миналия сезон след 3-годишна пауза. А за да влезе в категорията се наложи да свали 60 кг. В състезателната си кариера обаче не успя да стигне до медал от световно и европейско първенство. Българската федерация по борба изразява своята категоричност в борбата с допинга и нетърпимост към използването на забранени стимуланти.

Санкцията на Щерев, който е гадже на звездата ни в художествената гимнастика Катрин Тасева, изтича на 04.07.2023 г.

Така за 2019 г. наказаните заради употреба на допинг български спортисти стават петима.

Това са националката по бокс и кикбокс Горяна Стоева, състезателят по канадска борба Аспарух Тотев, борецът Георги Ванчев и състезателят по спортна стрелба Сабин Чаушев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви