В Отворено писмо до КАТ-Бургас общинският съветник Георги Дракалиев пита дали са въведени в експлоатация дарените от ОбС-Бургас газ анализатори и димомери. Нещо повече – оказва се, че още в началото на април той бил неприятно изненадан, че тези уреди не работят. Тогава му било отговорено, че част от тях нямат сертификати и такива се очакват от доставчика. Публикуваме писмото на Георги Дракалиев без редакторска намеса:

Господин комисар,

Един от най-важните проблеми за всички наши съграждани, е качеството на атмосферния въздух в Бургас. На определени места в града и кварталите често се усеща неговото влошаване и не са редки случаите, когато за това се подават сигнали на дежурните телефони на отговорните институции. Един от най-основните фактори за това, е автомобилният трафик, който според проучванията на Община Бургас и РИОСВ, в нашия град има дял от 25 % в замърсяването на въздуха. Известно е, че за това най-много допринасят онези МПС, чиито вредни емисии от изгорелите газове не отговарят на европейските норми и екологичните изисквания.

По тези причини, през пролетта на 2018 г., заедно с други колеги предложих на Общински съвет – Бургас да закупи сертифицирани газ анализатор и димомер

за измерване на вредните емисии от отработили газове за дизелови и за бензинови двигатели, които да бъдат безвъзмездно предоставени на КАТ-Бургас. Мотивите ни бяха, че ако служителите Ви разполагат с такива устройства, те ще имат възможност да измерват тези емисии и да санкционират или отказват регистрация на неизрядните МПС. Това безспорно е работеща мярка за подобряване качеството на въздуха в Бургас, който ние и нашите деца дишаме.

В началото на април 2019 г., с изненада установих, че уредите не се използват, на което Вие ми отговорихте,

че част от тях нямат сертификати за съответствие или проверка и се чакат такива от фирмата-доставчик, които да се изпратят в Българския институт по метрология.

И тъй като вече измина повече от година, откакто уредите бяха закупени и получени от служителите Ви, а до нас достигна информация, че те изобщо не са въведени в употреба, бих желал да получа отговор на следните въпроси:

1. Въведени ли са в експлоатация дарените от Общински съвет – Бургас газ анализатори и димомери, за които бяха платени десетки хиляди левове от общинския бюджет?

2. Ако не са въведени, поради какви причини, и кога жителите на Бургас да очакват това да се случи?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

six + 3 =