Парите и факти, които не знаем
Парите и факти, които не знаем

Знаете ли, че парите са част от човешката история от поне 3000 години. Преди това се е използвала системата на бартера. Дълго време пък населението на остров Яп в Микронезия се разплащало с каменни плочки. Набавяли си ги от друг остров, отдалечен на 400 километра от Яп. Продупчените каменни плочки (банкноти) имали размери от 10 сантиметра до цели 4 метра.

Предлагаме ви още любопитни факти за парите:

– Много по-разпространено е било друго разплащателно средство – животните. Името на индийската валута „рупия“ произхожда от „рупа“ – санскритското название за стадо. А латинската дума за пари – Pecunia – има за основа думата Pecus, която означава „добитък“.

– Ацтеките използвали за разплащане какаовите зърна. Съгласно ценоразпис от 1545 година един домат струвал едно какаово зърно, а цял заек можело да се купи срещу 100 какаови зърна.

– Около 1100 пр.н.е., китайците преминават от използването за размяна на истински предмети към използването на умалени копия на същите предмети, излети от бронз. С времето малките ками, лопати и вили са били изоставени за сметка на по-удобната кръгла форма, която води до появята на първите монети.

– През 600 г. сл.н.е. китайците преминават от монети към книжни пари.

– В древния Рим производството на монети се е извършвало в храма на Юнона Монета – оттам произлиза наименованието „монета“. По това време съществували и специални монети-спринтии с еротични мотиви, предназначени за разплащане с проститутки.

– Най-голямата инфлация е регистрирана в Унгария през 1945-1946 г. Тогава месечното поскъпване е достигало 41.9 млрд. процента! Тогавашната валута, пенджьо, бива заменена от унгарския форинт. На 1 август 1946 година, един форинт се разменял за 400 квадрилиона пенджьо (една четворка с 29 нули отзад).

– В Лаос има най-малко пари в обръщение – само по 1 щатски долар на човек. Лаос е единствената държава на земята, където не се използват монети, а само книжни пари!

– На банкнотите на Канадската централна банка от 1954 година структурата на косата на портрета на британската кралица Елизабет ІІ наподобявала дяволско лице. Матрицата трябвало да бъде сменена, но вече отпечатаните банкноти били кръстени „дяволски лик“.

И нещо за парите по нашите краища

– Първите монети, отсечени по българските земи, на тракийското племе дерони, са датирани от 500-480 г. пр. н.е.

– През 1880 г. Второто Народно събрание на България приема закон, с който се създава националната валута лев = 100 стотинки = 1 френски франк.

– Най-рядката монета в архивите на БНБ е от 2 лв. и е отсечена през 1916 г. Тази емисия монети се е наложило да бъде претопена веднага след изработката й по време на Първата световна война, за да се използва среброто за други цели. Въпреки многомилионния тираж, от нея са запазени едва между 4 и 10 бройки.

И нещо, което не исторически, но е житейски факт: Парите никога не стигат!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви