keep calm

*Редакцията на „Бургаснюз“ публикува отново този коментар, писан преди 5 години поради няколко  причини. Първо: Нищо от написаното не се е променило и даже положението в държавата ни става все по-тежко. Второ: Защото читатели все още намират този текст и го публикуват в социалните мрежи, въпреки, че вече не е в архива на сайта.

Нямам представа как да преведа заглавието на английски, но съм сигурна, че под някаква форма точно това си мислят онези 50 човека, които преди почти 30  години създадоха плана за унищожението на България.

Чували сте го вероятно – „Планът Ран-Ът“.

Веднага след като ни връхлетя демокрацията американците пратили у нас 22-ма специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът, за да разработят „Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм“. Към тях се присъединява и екип от 29 български специалисти. Сред тях е Иван Костов, а правителството на Андрей Луканов го предлага в пленарна зала. Всички ръкопляскат.

Това е най-стриктно спазваният документ през последните 30 години.

И всички правителства от 1990г. до сега са знаели предварително какво ще ни се случи. По план. С две думи: приватизация на всичко – предприятия, селско стопанство – всичко в ръцете на олигарси, зависимост на хората от банките – бедни и с кредити, отпускане на помощи на най-бедните, за да не протестират, съсипване на културата и образованието, за да расте новото поколение зависимо, тъпо и послушно.

В някои от точките по плана са успели – повечето заводи са приватизирани, земите на хората първо бяха отчуждени, а след това децата и внуците на бившите им собственици бяха принудени да ги продадат на крупни земеделци, за да погасяват дълговете си към банките.

А земеделците стават все по-богати и с пари от ЕС

и с продажба на продукция зад граница – на хората, които са им обещали да я купуват на високи цени. След това ни връщат обратно плодове, зеленчуци, брашно и месо на безбожни цени. Или пък нашите продукти отиват за богатите хора в САЩ, а ни е ядем 100-годишни пуешки бутове от техния държавен резерв. Понеже така или иначе трябва да се изхвърлят.

Така стигаме до здравеопазването –

хората се разболяват от боклуците, които ядат. В месото има антибиотици, в зеленчуците и плодовете – нитрати, а навсякъде е тъпкано с ГМО, за да става всичко по-червено, по-голямо, по-привлекателно на външен вид. А както стана ясно болните хора не могат да се здравеопазват, тъй като ядат боклуци.

Вече на село не може баба ти да гледа крава, прасе и 10 кокошки.

Забранено е. Ако пък не се подчинява, пускаме и шап, синя пъпка, зелен език, свинска чума и мутирала краста. И избиваме животните. Така и тя ще яде американска пуйка на Коледа. Ако може да си я позволи, де. В противен случай – ошав.

Икономиката ни – помните ли колко завода имаше в Бургас?

Как за всички имаше работа? Колко са днес? И чии са? Така е в цялата страна. Няколко души управляват икономиката. Създават си асоциации, печелят европроекти. И всяка фирма може да изпере колкото е необходимо количество пари.

Ами европроектите?

Голяма хвалба пада – първи сме по реализация. А после – не успяваме да усвоим парите, ще ги връщаме и ще ни накажат. Това е от лакомия. Кой печели тези проекти? Понякога само дето не публикуват поименно фирмите, за които са отворени определени програми.

Образованието ни –

когато аз бях ученичка нямаше дете, което да не ходи на училище. Няма значение от кой етнос е. И програмата не беше лоша. Излязохме грамотни. Всички от моето поколение. Сега децата не могат не само да се изразяват, но и да пишат. Имената си бъркат. Да не говорим за география, история, още по-малко за химия, физика. От биология се интересуват само като учат за половата система. Виж, математика и компютри учат, защото такива специалисти им трябват на онези хора. И езици, защото трябва да се разбират на техния език.

И това поколение – просто и неуко няма нужда от култура.

Стига му чалгата да му раздвижи тазовите мускули. Ето тази индустрия се развива много успешно и там се наливат много пари. Защото оглупяването най-успешно се случва в среда, където има много и прости хора. Те са лесно манипулируеми и се ръководят само от страстите си. Поправете ме, ако греша, но не съм видяла нито един министър да се възхищава от оперна певица. Внимание получават някои млади артистки, но то е разбираемо.

Жалко и болезнено е да гледаш как икони от големия екран живеят с мизерна пенсия и на 60 години са с изпочупени нокти и посивели коси. И ходят по коктейли, за да хапнат тайно. Колкото й да ги е срам. Но не загубват достойнството си. Не се оплакват и не просят пожизнени пенсии.

Заради тези хора, които все още държат главите си изправени. Заради тези, които не просят пожизнена пенсия. Заради тези, които не се продават. Заради тях планът Ран-Ът не успява все още да ни унищожи. Ще стане. Но след като си отидем ние. Тези, които помним и които можем да се подпишем без грешка под собствените си решения.

Екатерина Капрова

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви