Общото събрание на ООН прие резолюция, в която осъжда руската окупация на полуостров Крим и на град Севастопол и призовава за незабавно изтегляне на военните сили на Русия от района, съобщи Асошиейтед прес. Резолюцията беше приета от 193-членното Общо събрание с 63 гласа „за“ и 19 „против“. 66 държави се въздържаха, а 45 не гласуваха.

В резолюцията Общото събрание изразява „дълбоко безпокойство от прогресивната милитаризация на Крим от Руската федерация като окупационна сила“, от използването на завладени украински предприятия от военнопромишления комплекс и от набирането на кримски жители в руските въоръжени сили.

Общото събрание заявява и крайната си обезпокоеност от „опасното увеличаване на напрежението и неоправданата употреба на сила от Руската федерация срещу Украйна“. Резолюцията изразява безпокойство и от руските действия в части от Черно море около Крим, както и в Азовско море и Керченския пролив.

Общото събрание приветства освобождаването на 24 членове на екипажите на три украински военни кораба, задържани от Русия миналия ноември, и насърчава „по-нататъшни преговори, които да осигурят освобождаването от Руската федерация на всички незаконно задържани украински граждани и тяхното безопасно завръщане в Украйна“.

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност решенията на Общото събрание на ООН не са юридически обвързващи, припомня БТА.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

ten + six =