Българска федерация по колоездене раздаде годишните награди на най-добрите състезатели за 2019 г. в Колоездачните серии за всички възрасти.

Навръх Никулден, 6-ти декември, в Националния дворец на културата в София, бяха отличени трима бургазлии. Това са младите таланти Веселин Георгиев и Дмитрий Янев, и световният шампион на писта и национален рекордьор Радослав Константинов.

Призьор при момчета старша възраст /13-14 г./ на писта стана Веселин Георгиев. Дебютантът, който се превърна в една от сензациите в родното колоездене през този сезон, се класира на първо място по спечелени точки сред връстниците си.

През изминалата година възпитаникът на треньора Тодор Ангелов стана шампион на писта във всички дисциплини – 200 м летящ старт, 500 м от място, 1000 м индивидуално преследване, Скрач, Омниум, отборен спринт и 2 км отборно преследване.

На шосе талантът се класира шести, като той е носител на 8 национални купи, в шест е на второ място и в една на трето. Веско е бронзов медалист в дисциплината 30 км общ старт от шампионата на България.

На трета позиция в класацията се нареди съотборникът му – Дмитрий Янев. В пистовите надпревари през годината Митя спечели първите места на отборен спринт и отборно преследване, стана трети на 200 м летящ старт, четвърти е в Скрач, Омниум и на 500 м от място.

На второ място в класацията е съименникът на бургаския победител – Веселин Георгиев от „Свиленград”.

При мъже Елит победител в класацията на шосе е Радослав Константинов. 35-годишният колоездач направи силен сезон за френския „Мартиг”, като сред трофеите си той добави и купата от Обиколката на Камерун. Спортист №1 на Бургас за 2017 г. остави зад себе си други двама български легионери. На второ място е Йордан Андреев /Нанси, Франция/, трети – Николай Михайлов /Ефапел, Португалия/.

„Очаквах тези успехи от Веско на писта, но не и на всички дисциплини, разкри треньорът на победителите Тодор Ангелов пред BurgasNews.com. В клуба има и още добри момчета. Това са Антоний Христов – бронзов медалист на 500 м от място и четвърти на 100 м индивидуално преследване, Димитър Матеев – шампион на отборно и отборен спринт, но има по-малко събрани точки от Митя, също така на шосе в 80% от състезанията беше в осмицата. Димитър, Анатолий и Дмитрий остават в същата група и през 2020 г.

Петя Петрова е вицешампионка на 15 км общ старт при момичета младша възраст /11-12 г./. И тя остава в същата група.”

Треньорът на КК „Черноморец” Тодор Ангелов допълни, че неговите възпитаници са изключително радостни, когато имат възможността да тренират съвместно със своя идол Радослав Константинов.

„За съжаление, спортът колоездене е загубил популярността си в България, освен това е и най-тежкият и опасен спорт и трудно се намират деца да практикуват този красив спорт. Тези, които тренират, следят и се радват за успехите на Радо. Неговите успехи са мотивация за тях”, каза още Ангелов.

На официалната церемония по награждаването на призьорите в Българските колоездачни серии за 2019 г. в НДК бяха отличени най-добрите родни състезатели в дисциплини спускане, ендуро, кроскънтри, пистово и шосейно колоездене.

Отличените получиха призове и награди, осигурени от новооснованата Българска федерация колоездене.

В началото на месец май т.г., ММС отне лиценза на Български колоездачен съюз, който бе обявен в несъстоятелност. Новата организация има за цел да работи позотворно, за да възроди колоездачния спорт в страната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

13 + 9 =