Студено ли ви е днес? Температурите рязко паднаха и най-нормалното нещо е да искате да се приберете вкъщи и да се завиете с одеялото. Или какво ще кажете за една гореща вана? Според учени от Университета Лофбъро, това не само ще ви стопли, но и ще помогне да стопите голямо количество калории.

Екипът доказва, че кисненето в гореща вана изгаря също толкова калории, колкото и 30-минутна разходка. За целта на изследването са наблюдавани 14 мъже, които трябвало да карат колело, да се разхождат и да лежат за час в гореща вана.

След като се повиши телесната им температура, те успяват да изгорят общо 130 калории или приблизително толкова, колкото и при разходка за половин час. Изследователите проследяват и нивото на кръвната захар на участниците в продължение на 24 часа. Данните показват, че при карането на колело и вземането на баня, тя е с 10% по-ниска.

Според екипа, така нареченото пасивно загряване, което тялото получава при престой за час във ваната, спомага за намаляване на възпалението. Друго изследване, резултатите от което са публикувани в JAMA Internal Medicine през 2015 г. сочи, че стоенето в сауна може да намали риска от сърдечносъдови заболявания.

Учените от Университета Лофбъро уточняват, че техните участници са мъже, а жените може да реагират по различен начин на загряването. Въпреки това те са категорични, че топлата вана помага не само за изразходване на калории, но и за подобряване на психичното здраве.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

16 − fourteen =