Кои са суперхраните, с които може да подсилите имунитета през зимата и да се подготвите за вирусите, които ще ви атакуват? Всички говорят за авокадото и подценяват един друг плод, който има сходни качества, среща се в изобилие, но бива подценяван от мнозина.

Въпреки че изглежда като зеленчук, тиквата всъщност е плод, който може да бъде изпечен на фурна, приготвен на крем супа, под формата на някакъв десерт. Той е нискокалоричен, но най-вероятно заради по-специфичния му вкус не се харесва от всеки.

Кои са най-полезните вещества в тиквата?

Според информация на HelathLine, в 205 г печена или сварена тиква, или около една средна купа пълна с парчета от плода, има:

– 82 калории;

– 22 г въглехидрати;

– 2 г протеини;

– 7 г фибри;

– 457% от препоръчителния дневен прием на витамин А;

– 52% от препоръчителния дневен прием на витамин С;

– 13% от препоръчителния дневен прием на витамин Е.

Витамин А (регулира растежа на клетките, грижи се за очите, костите и подсилва имунитета), витамин С (подобрява синтеза на колаген, зарастването на рани и подобрява защитните функции на организма), магнезий и калий са най-полезните вещества, които съдържа тиквата. Освен това е богата на каротеноиди – включително бета-каротин, бета-криптоксантин и алфа-каротин – пигменти, които придават цвета на плода.

В комбинация, витамините А и С са мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от вредното влияние на свободните радикали.

Витамините от група В, които също се съдържат в тиквата, най-вече фолиева киселина и В6, зареждат тялото с енергия и подпомагат образуването на червени кръвни телца.

Голямото количество магнезий и калий в тиквата подобрява здравината на костите. Манганът, например, участва в изграждането на костната тъкан.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty − 15 =