Хиляди хора излязоха в Мадрид на демонстрация с призив към участниците в климатичната конференция на ООН в испанската столица да вземат мерки срещу глобалното затопляне, съобщи Франс прес.

Шествието потегли от гара „Аточа“. Демонстрантите издигнаха плакати с надписи: „Без планета няма бъдеще“ и „Политици, Земята умира“. В протестното шествие се включи и испанският актьор Хавиер Бардем, както и шведската екоактивистка Грета Тунберг.

„Настоящите лидери ни предават и ние няма да допуснем това да се случва“, предупреди Грета Тунберг. „Казваме: „Това е достатъчно. Промяната е в ход и независимо дали те го искат или не, ние нямаме вече друг избор“, допълни тя.

„Не можем да чакаме повече, защото хора страдат и умират от извънредното климатично положение“, каза още Грета преди началото на шествието.

Според организаторите на „Похода за климата“ в Мадрид в него са се включили около 500 000 души, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Според властите в похода са участвали само 15 000 души, допълва АП. Сред исканията на организаторите на шествието, отправени към лидерите по света, е и това за съкращаване на емисиите на парникови газове с 80 процента до 2030 г., посочва ТАСС.
Демонстрантите носеха и ковчег, с който илюстрираха погребението на околната среда, предаде Франс прес.

Подкрепа за протестиращите в Мадрид изрази и Далай Лама в туит.

„Ние не можем повече да експлоатираме ресурсите на Земята, без да ни е грижа за идните поколения. Подкрепям протестите на младите срещу бездействието на правителствата пред климатичната криза“, написа той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви