Създава се фигура, която има независимост и самостоятелност, за да проведе разследването и обвинението в случай на твърдение за деяние, извършено от главния прокурор или от неговите заместници.

Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов на извънредно заседание на Министерски съвет.

„Представяме на вашето внимание проект за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс заедно с изменение на закона за съдебната власт съобразно препоръките и заключенията на Венецианската комисия. Новото, което е предложено и е резултат на съображенията и препоръките на Венецианската комисия, предлагаме да отпадне регулацията за осъществяване на наказателна отговорност на председателите на върховния касационен съд и върховния административен съд, за да изпълним препоръките и да докажем, че няма да се засегне независимостта на съдии“, каза още Кирилов.

„Оставя само режим за реализиране на наказателна отговорност на главния прокурор. Създаваме нов субект, нова правна фигура във връзка с реализирането на отговорността на главния прокурор и на неговите заместници. Обособяваме и даваме статут на прокурор, завеждащ инспектората на върховна касационна прокуратура“, каза още той.

„Гаранцията за неговата независимост са в това, че се избира отделно от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с квалифицирано мнозинство от две трети с мандат за седем години.

Освен това по отношение на него, не може главния прокурор на упражнява правомощия по надзор за законност на неговите актове. Тоест главният прокурор не може да отменя като незаконни актове, с които се разследва самия главен прокурор или неговите заместници. Тези предложени промени са изцяло в консоционната рамка, тоест по никакъв начин не се засяга ексклузивността на функцията по разследвания и обвинения, която по институция е предоставена само на прокуратурата“, допълни министър Кирилов.

„Премиерът Борисов каза, че досега ако има сигнал или е заподозрян главният прокурор, негов подчинен го разследва и накрая го докладва. С изменението, което правим днес създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението. Той не е зависим от главния прокурор“, заяви Данаил Кирилов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five + 4 =