Както за много хора е известно, класическото синьо успокоява душата и намалява стреса. Именно това е цветът на 2020 година.

Цветът на 2020 е избран не толкова заради колко добре ще стои на всеки тип кожа или коса, а всъщност е съобразен с влиянието му върху психиката ни.

Вече 20 години всеки декември Pantone обявява цвета на следващата година.

За да изберат цвета, от Pantone са провели проучване за възприятията на хората по цял свят към различни нюанси. За синьото всички посочват едно и също – то им вдъхва усещане за спокойствие, стабилност и константност.

“Когато видим тъмносиньото небе през прозореца, осъзнаваме, че е време за почивка, за равносметка и тишина. Видим ли този цвят тялото ни подсъзнателно се ориентира към тези емоции като част от вечерната му подготовка”, коментира Лиатрис Айсман, изпълнителен директор на Pantone Color Institute.

Pantone смятат да представят цвета мултисензорно – хората ще могат да докоснат, вкусят, чуят и да помиришат синьото.

За целта използват способността на човека да свързва различни начини за възприятие на подсъзнателно ниво – така наречената синестезия. При някои хора това умение е по-развито, но целта на Pantone е била да намерят асоциациите, които почти всеки ще може да разпознае.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × 4 =