Свети Никола

Днес е Никулден, а православната църква почита Свети Николай. В православната вяра на българите светецът Николай Мирликийски (Свети Никола), чието име означава „Побеждаващ“, се почита като патрон на рибарите. Според народнохристиянския мит за подялбата на света между шестима светци – братя, нему се паднали моретата, реките, езерата.

Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. Народните представи за „мокрия Свети Никола“ или „рибния светец“ са разнообразни.

Той се осмисля като крилат момък с необикновена физическа сила. Лети със златните си крила над морета и океани и влиза в люти битки с водните демони. В други случаи е наричан стари, зимни Св. Никола и е описван като беловлас и белобрад старец. Християнската иконография го изобразява също като възрастен мъж.

Разказва се, че спасявал кораби и моряци, заради което е получил властта си над моретата, теченията и морските урагани.

Според легендата, по време на пътуването му до Божи гроб, силна буря застига кораба и убива един от моряците. С кротка и искрена молитва към Бога Свети Николай успокоил морето и възкресил убития моряк. Друго предание раказва, че Свети Николай спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката с шаран.

Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св.Николай.

Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото и рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св.Николай за неговото застъпничество.

Поради тази причина лодките и корабите не плуват в открито море на този ден, а и също с него се закрива есенно-зимния риболов и по този случай моряците, рибарите и семействата им правят голямо угощение с рибни ястия.

Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи.

Поверия

В народната представа Свети Никола носи първият сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки.

Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури. Известна е поговорката: „Днес му е денят, утре му е снегът“. На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Свети Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.

Св. Никола – кой е той

Самият Свети Николай е роден в Мала Азия, провинция Ликия (днешна Турция) през 280 г. и умира през 325 г. След праведен монашески живот, той бил избран за архиепископ на град Мир. Също присъствал и на Първия Вселенски Събор. Когато бил млад, наследил голямо богатство от баща си, което раздава на бедните. Това и вдъхновява днешната Коледа и раздаването на подаръци, а самият Николай е и първообраза на Дядо Коледа. Всякакви легенди за добрите му дела се носят из времето.

Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си.

Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те.

Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии. Според легендата свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите.

Днес имен ден празнуват всички, които носят красивите имена Николай, Никол, Никола, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико и Ница.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви