Франция е блокирана от историческа по мащабите си стачка на държавните служители срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон. Парализирани са транспортът и услугите в цялата страна, предаде БНР.

Опустели гари, навалица пред оскъдния транспорт и съкратени до минимум услуги – това ще бъде днешният ден на французите.

Парижкото метро е почти замряло – не работят 11 линии. Ж.п. компанията „SNCF“ ще осигури едва 10% от трафика си. Влаковете из страната са рядкост, но стачката се усеща и във въздуха – съкратени са 20% от полетите за деня, 30% в „Ер Франс“, 233 полета компанията „Изи джет“.

Учениците също ще останат без уроци – стачкуват над половината френски учители, в Париж те са близо 80%. Болничният сектор ще работи на забавен ход.

Обявени са 240 митинга срещу пенсионната реформа, която предвижда универсална пенсионна система и отмяна на десетките специфични пенсионни режими.

Мотивите на протестите обаче са по-широки, лидерите на т.нар. „жълти жилетки“ не закъсняха да ги подкрепят. В Париж над 6000 полицаи ще се борят с евентуални безредици.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви