Путин

„Комерсант“ нарича „неумолим ултиматум“, поставен на българските власти, вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за газопровода „Турски поток“.

Путин заяви, че България – „очевидно под външен натиск“, умишлено бави продължението на „Турски поток“ на своя територия. Ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ в Южна Европа, изтъкна руският лидер, цитиран от ТАСС, на обща пресконференция в Сочи след разговор със сръбския си колега Александър Вучич.

Руският президент е разтревожен от странното поведение на България, пише „Московский комсомолец“. Путин обвини България, че проваля плановете на „Газпром“ да пренасочи от началото на 2020 г. част от газа, транзитиран през Украйна, в новата тръба, предназначена за износ на горивото, уточнява „Ведомости“.

Българският премиер Бойко Борисов отговори на Путин, отбелязват изданията в Русия. Борисов разчита България да убеди Русия, че е сигурен транзитьор за руския газ, пише „Правда“.

България строи „Балкански поток“, който ще стане част от „Турски поток“, с максималната възможна скорост, цитира „Лента“ изявление на министър-председателя пред телевизия Би Ти Ви.

Според Борисов газопроводът се изгражда със средна скорост пет километра на ден. Той обясни забавеното започване на процеса с провеждането на задължителни процедури, посочва електронният вестник, цитиран от БТА.

Българският премиер изрази надежда до края на идната година газопроводът да заработи и Владимир Путин лично да види строежа догодина, добавят изданията.

По думите на Борисов, щом строежът приключи, България ще стане „единствената бърза и добра алтернатива“ за руския газ, посочва „РБК“. Според министър-председателя България ще стане газоразпределителен център на Балканите, което вече е съгласувано и с ЕС, и със САЩ, отбелязва „Лента“.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви