Голямо разнообразие на риба предлагат традиционно търговците на риба на пазара „Краснодар“ ден преди Никулден. Цените не са увеличени заради очакваното по-високо търсене преди празника. Жив шаран – най-често купуваната стока днес, струва 6-6,50 за килограм. Традиционалистите предпочитат шаранът да е с люспи, както повелява традицията, които да се запазят, за да има пари в къщата. Домакините, които не обичат да чистят риба обаче избират такава без люспи. За най-мързеливите са нарязаните на шайби, готови за пържене или печене парчета. Цената на шарана в този вид е 10 лв. за килограм.

Има и бял амур, който се продава за 7 лв. На повечето етикети е отбелязано от къде е уловена рибата и в повечето случаи това са екологично чисти водоеми.

От фризерите е изваден и паламудът, който тази година не е в изобилие заради топлото време. Цената му варира около 15 лв. Карагьозът, също черноморски е с цена 8 лева. Сафридът се продава за 4 до 7 лева, в зависимост от големината му. Зарганът струва 12 лева. Скумрията е 7 лв.

Въпреки не големите цени на рибата, вероятно много възрастни хора ще могат да си позволят само цаца или таранка. Цената им 3 лв. за килограм.

По традиция за Никулден се приготвя шаран, защото, според легендата, шаранът е „слуга на Св. Никола“. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Народът казва: „На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе“.

Николай Чудотворец Мирликийски се почита като патрон на рибарите. Според народнохристиянския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.

Когато се приготвя шаранът или друга риба с люспи (мряна, платика), люспите не бива да се търкалят по земята и никой не бива да стъпва по тях, за да не го сполети беда. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви