На това се казва подготвена кола
На това се казва подготвена кола

Състезанието Cannonball Run отдавна е издигнато в култ от автомобилните фенове в САЩ. Въпреки че всъщност е напълно противозаконно. Неговата цел е максимално бързо да се пресече Северна Америка по маршрута от Ню Йорк до Лос Анджелис, без да се спазват каквито и да е ограничения. Няма да акцентираме доколко това е приятно на полицията.

За първи път това е направено още през 1915 г. Тогава Ървин Бейкър с мотоциклет изминава разстоянието за 11 дни. През 1933 г. отново той, но със седана Graham-Paige, преминава маршрута за 53 часа. А през 70-те години знаменитият автомобилен журналисти Брой Йейтс описва състезанието и то става много популярно.


Новият рекорд е 27 часа и 25 минути – толкова е било нужно на Арне Томан, Дъг Табът и Баркли Чедуик, за да пресекат САЩ в посока изток-запад, което е близо 4500 км. Те са пътували със специално подготвен Mercedes-AMG E63 от 2015 г.

Машината е получила допълнителен резервоар със 180 литра, а мощността на двигателя е увеличена до 700 к.с. Поставени са нова навигационна система, анти-радар и друго подобно оборудване. Чедуик е диктувал маршрута и е следял за полиция на пътя, а другите двама „герои“ са се редували, за карат автомобила.


Известно е, че средната скорост (!) на екипажа по маршрута е била 160 км/ч, като в това се включва и времето за зареждане с гориво. Максималната скорост, развита по време на пътуването, е 310 км/ч. Като по чудо са избегнати проблеми с полицията, която в САЩ не гледа с добро око на подобри развлечения.

Снимки и видео: Motor1