„Политическата теза, затова, че главният прокурор е безотчетен и безотговорен, не е вярна. Главният прокурор има механизми за отчетност и пред ВСС и пред Народното събрание, и като обикновен магистрат. В деня, в който получих указа си, имах призовка за явяване в Софийския районен съд. Едно лице се почувствало засегнато, защото пред журналистите съм бил казал:

„Едно лице, което вие медиите наричате Крокодила”. И това лице се е разпознало, че е точно той.

Онагледявам колко безотговорен и как няма никакъв контрол върху главния прокурор. И това го разказах в Брюксел на някои колеги и те не повярваха. И после им стана много смешно. Това нещо едва ли може да се случи в страна от ЕС“, заяви пред медии днес бъдещият главен прокурор Иван Гешев.

Само искаме да напомним на бъдещия нов главен прокурор, че това нещо е възможно да се случи в държава на ЕС. И то се случи вече в Бургас през 2018 год.

Тогава едно лице се беше разпознало зад инициали и тръгна да съди наред бургаски медии.

Дори на първа инстанция районен съдия осъди две медии БургасНюз и БургасИнфо за непозволено увреждане при дословно пресъздаване на официалните съобщения на властите, без дори да споменават името на лицето.

Добре е новият главен прокурор да знае, че медиите не само в Бургас реагираха остро на решението на съда и внесоха жалба в Съдийската колегия на ВСС, която реши да прати казуса в етичната комисия на Бургаския окръжен съд. Зад бургаските медии застанаха АЕЖ и Репортери без граница.

Добре е новият главен прокурор да научи, че за разлика от колегите му от Брюксел, които не могли да повярват, че в България може да те съди някой, припознал се зад прякора „Крокодил“, то

българският ВСС нахока медиите и защити съдията, позволил си дори да даде съвети за това как трябва да озагляват материалите си, за да не причиняват „душевен дискомфорт“.

Резултатът от делата в крайна сметка беше в полза на медиите. Но това даде лош сигнал и отвори възможност за опасни процеси – невъзможност медиите да изпълняват своите служебни задължения, особено при отразяване на криминални случаи.

Напомняме му още, че решенията на първа инстанция нарушиха чл. 10 от ЕКПЧ, който защитава не само правото да се разпространява информация, но също така и правото на обществеността да получава такава.

Осъдителните решения бяха взети именно в деня, когато България пое Европредседателството и е знак пред международната общност за ограничаване на свободата на словото.

Добре е да напомним на новия главен прокурол, че България днес е на 111-то място по свобода на словото в света

и то не затова, че някой се е припознал зад прякора „Крокодила“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

fourteen + fifteen =