По повод 80-годишнината на НЧ „Светлина“ – Поморие по впечатляващ начин театралите от Детска театрална студия “Светулка” пресъздадоха историята на читалището – от неговото създаване през 1939 г. досега. С много музика, песни и танци годишнината се превърна в празник на духовността и таланта на поморийските деца, възпитаници на школите към читалището.

Съюзът на народните читалища удостои НЧ „Светлина 1939“ – Поморие с почетен знак, връчен от зам.-председателя на Върховния читалищен съюз Минко Стефанов.

Почетни медали получиха председателят на читалището Динка Генчева и секретарят Донка Китанова. Всички читалищни дейци получиха грамоти за активна читалищна дейност.

„Вече 80 години изпълнявате благородната мисия да пазите българщината и българските традиции. На сцената пред нас оживя историята на читалището – от училищната стая, през доброволния труд на поморийци, до тази прекрасна сграда. Благодаря на всички читалищни дейци, които през годините не пожалиха от личното си време, вдъхновение и жар, за да предадат всички тези непреходни ценности на идните поколения. Благодарение на сегашното ръководство на читалището бе спечелен и реализиран проект за основен ремонт на читалищната сграда. Благодарение на техните усилия днес тупти живот в една прекрасна сграда. Пожелавам на всички много здраве, много късмет, още много творчески успехи и да продължавате все така да ни дарявате с това, което ни е най-нужно – Светлина. Честит юбилей!“, каза кметът на Община Поморие Иван Алексиев.

Събитието уважиха още: Агатополският епископ Иеротей, председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, общински съветници, председателят на Областния читалищен съюз и Съюза на читалищата на община Поморие Кольо Николов, директори на училища и детски градини, председатели и секретари на читалища в община Поморие, бивши и настоящи читалищни дейци, дарители, спомоществователи, граждани и гости на Поморие.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви