Кои са предимствата на писането на ръка?

Едно от тях е, че то поддържа мозъка млад. Според някои изследователи актът на писане повлиява положително на моторните функции. Писането на ръка тренира още както краткосрочната, така и дългосрочната памет. Поради това то е от важно значение за забавянето стареенето на мозъка.

Писането на ръка подобрява запомнянето, тъй като е ефективна мярка за научаването на нова информация. Това е така, защото изписването на отделните думи стимулира част от мозъка, наречена ретикуларна активираща система. Писането на лаптоп може да е много по-лесно и бързо, но според изследвания тези, които пишат на ръка помнят повече информация. Според проучване на ученици се установява, че тези, които си водят бележки в тетрадките, разбират уроците по-добре, от тези, които пишат на компютър, въпреки че вторите са успели да въведат повече информация.

Писането на ръка също може да засили креативността и индивидуалното творчество. Така децата развиват разнообразни умения като рисуване, скициране и очертаване.

Писането на ръка още може да успокои мозъка, тъй като подпомага концентрацията и възпрепятства разсейването. За разлика от него, използването на компютър е свързано с по-лесно разсейване. Докато технологиите потикват към по-бързо и по-интензивно писане, писането на ръка по-скоро стимулира фокусирането.

Според специалисти писането на ръка може да помогне в борбата с дислексия, тъй като подобрява функциите на мозъка. Дислексията се причинява от функционално прекъсване на слуховия и езиковия център на мозъка, а писането на ръка подобрява функциите и на двата центъра.

Поддържането на мозъка във форма може да действа като превантивна мярка срещу някои други заболявания, свързани с психиката. Счита се, че писането на ръка може да предпази от болестта на Алцхаймер или деменция.

Смята се още, че при тревожност или стресова ситуация, изписването на тревожните мисли може да успокои ума. Тази техника помага за по-бързо справяне с проблемите и по-лесно намиране на решения. Това се доказва и в проучване, според което хората, които пишат за случващото се, преодоляват тежките моменти по-бързо.

Писането на ръка помага и за по-качественото обработване на информация, като по този начин се активира рефлексията и критичното мислене.

Puls.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × four =