Спад от 26% на новородените в Бургас през последните 10 години отчита НСИ. Тази тревожна статистика обхваща периода 2009-2018 год. От 2470 през 2009 г. живородените в общината са намалели на 1 819 през 2018 година. Това на практика е най-ниската стойност за последните 20 години.

Само за миналата година данните на НСИ сочат, че Бургас изостава по раждаемост от Варна, където живородените са 3 170, Пловдив – 3 442. Преди Бургас е София с 1 988 живородени, а непосредствено след нас е Сливен с 1 403.

Проследявайки този процес общинският съветник Христо Панайотов изказва мнение, че тенденцията е твърде негативна за развитието на града.

„Знам, че демографската криза е обхванала цялата страна и населението на България намалява с едни от най-бързите и застрашаващи темпове в Европа. Знам, че и общината се грижи, отделяйки хиляди по програмата за ин витро. Но това не е достатъчно. Във всяка община основният движещ фактор за социално, икономическо и обществено развитие е нейното население“, коментира за BurgasNews общинският съветник.

По тази причина той иска да знае какви мерки е предвидила Община Бургас за справянето с проблема. Както и дали се предвиждат в Бюджета 2020 нови финансови или материални стимули за семействата на новородените в общината.

Според Христо Панайотов мерките за увеличаване на естествения прираст трябва да се превърнат в акцент в работата на общината. Те биха били възможни в съчетание с комплекс от допълнителни социални, икономически действия, и не на последно място с политическа воля.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви