Всеки от нас поне веднъж се е събуждал стреснат през нощта, защото е сънувал нещо неприятно. Кошмарите държат будни дълго време, а някои хора дори не спят до края на нощта, защото се притесняват да не задействат отново страшния сън. Учени обаче стигат до извода, че всъщност кошмарите са полезни за мозъка.

Според експертите, този вид сънища помагат на организма да се избави от негативните емоции, натрупани през деня. Освен това, кошмарите подготвят човек за стресовите ситуации, които може да ни се случат през следващите 24 часа.

Учените подложили на изследване няколко доброволци, чиито мозъци били наблюдавани по време на сън. Така експертите установили кои зони от мозъка реагират, когато човек сънува кошмари. Резултатите показват, че два участъка от ума ни се задействат, когато изпитваме страх докато спим. Това са инсула и цингуларен кортекс.

Инсулата се активира автоматично, когато човек изпитва страх, цингуларният кортекс отговаря за реакциите, когато тялото се намира под заплаха. Учените добавят, че тези части от мозъка работят и когато сме будни, а това показва, че човек изпитва едни и същи емоции насън и наяве.

Благодарение на тези резултати, експертите заключават, че тези два отдела на ума са много по-ефективни през деня, когато предната нощ сме сънували кошмар. Според теория, мозъкът ни сам стимулира появата на страшни сънища, с което се подготвя по-добре за потенциални опасни ситуации през деня.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви