Министърът на туризма ще казва кой курорт е национален, а общинските съвети ще решават в коя част на курорта ще може да се вдига шум и в коя не.

Това предвижда проект за промени в Закона за туризма на правителството, който беше приет на първо четене в парламента. Дебатите по него предизвикаха сблъсък между лидера на НФСБ Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова.

Със закона се въвежда “продуктово зониране“, което по дефиниция “e разделение на територията на националните курорти на обособени функционални зони, които се характеризират със специфична концентрация на ресурси и дейности, удовлетворяващи определен набор от потребности и преживявания на туристите”.

Зоните ще се определят от общинските съвети.

От закона не става ясно какви ще бъдат изискванията за обявяването на един курорт за национален, като критериите за това ще бъдат обявени в наредба, която тепърва ще се пише. Не става ясно и какви ще предимствата на “националните курорти”. За статута ще се кандидатства от общините, а решението ще е на правителството по предложение на министъра на туризма.

Правото на Министерството на туризма да определя националните курорти е своеобразна форма на диктат, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той обяви, че групата на „Обединени патриоти“ няма да подкрепи проектозакона заради философията, по която е изготвен. Той не е съгласен и с това, че “Министерството на туризма обявява списък на категорията информация, подлежащи на класификация“. Става въпрос за въвеждане на пълно информационно затъмнение, заяви Симеонов, което ще поражда корупция и такъв текст в 21-ви век е недопустим.

Депутатът от БСП Христо Проданов предупреди, че на местните избори в общинските съвети по морето влязоха съветници от икономически групи по интереси. “Не бива на тях да им се дава право да решават”, каза Проданов. Според него тези “групи” ще решават чий ресторант или заведение ще попадне в зоните, в които може да се вдига шум нощем. По-голямата част от предложенията в Закона за туризма са съмнителни и спорни, смята още той. Дора Янкова припомни, че към собствеността и строителството имат отговорности и други министерства.

Общинският съвет трябва да определя политиката за развитие на туризма на територията на общината и програма за развитие на туризма. В проекта е заложено засилване ролята на консултативните съвети по въпросите на туризма и туристическите сдружения.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви