Преди да се пристъпи към крачката да се купи животно от развъдник, редно е бъдещият собственик да се поинтересува от някои важни аспекта. Колкото и различия да имат породите помежду си, има някои основни правила, свързани с профилактичните мероприятия, които са еднакви.

2. Котки

Основното генетично заболяване от вече изброените, което засяга котките, е крипторхизмът.

Наблюдава се често при големите породи котки, но не е изключен и при останалите. Дисплазиите са в далеч по-нисък процент. Наследствен риск при котките са проблемите със сърцето. Особено при британската и персийската порода, е редно да се уточни здравето на родителите на котето и е препоръчително да се извърши ехокардиография в по-ранна възраст, за да се вземат мерки, ако се налага, в начална фаза на заболяването.

Ако развъдникът е в чужбина, отново се налага животното да има международен паспорт и микрочип, за да премине границата.

За котките в България международният паспорт не е задължителен по закон, затова, ако развъдникът е български, може да продават котките със здравни книжки. Първата ваксина е на двумесечна възраст с последваща реваксинация след 21 или 30 дни, като за достоверност на мероприятието трябва лепенката от ваксината да фигурира в паспорта, подписана и подпечатана от ветеринарен лекар. Редно е да има извършено поне едно обезпаразитяване.

Ушната краста е актуален проблем и в котешките развъдници, така че видът на ушите трябва да се инспектира.

Коварно заболяване е котешката корона – Feline corona virus (FCoV).

Протича като гастроинтестинален вирус с диария и повръщане, висока температура, отпадналост. След преболедуването, котката остава вирусоносител до края на живота си и тук идва неприятната част. При стресови фактори, спад в имунитета, възможно е вирусът да мутира и да се прояви под други форми – влажна, характеризираща се с набиране на свободна течност (ексудат) в коремна и гръдна кухина, или суха форма, характеризираща се с възловидни образувания във вътрешните органи. За установяване дали котката се е срещала с вируса, може да се направи бърз кръвен тест (10 минути) за антитела. По този начин собственикът ще е подготвен.

Всяка порода, независимо котка или куче, има своя особеност и свои „слаби места“. Редно е бъдещият собственик да се запознае с характеристиките на избраната от него порода предварително, за да не бъде неприятно изненадан по време на посещението при ветеринарния лекар, а и занапред.

puls.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × 5 =