Глобяват ни по два пъти с бонус-малус за едно и също нарушение

0
59

Предложената на обществено обсъждане от Комисията за финансов надзор (КФН) нова система „бонус-малус“ въвежда в заблуждение водачите, че ще плащат по-малко, че ще имат бонуси водачите, защото не са правили нарушение на пътя 20 г., заяви Христо Радков от Българско обединение на шофьорите. По думите регулаторът вместо за благото на застрахования, работи в интерес само на застраховащите.

Единствено виновно пречинени катастрофи с щети да определят цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ след въвеждането на системата „бонус-малус“. Оскъпяването на полицата не трябва да зависи от нарушенията по пътищата, защото заради едно и също провинение водачите се наказват два пъти – един път по Закона за движение на пътя, а вторият при плащането на по-висока застраховка.

Това призоваха превозвачи, представители на организациите на шофьорите и автоинструкторите на пресконференция в столицата.

B пpoeĸтa нa зaĸoнa ca пpeдвидeни oт 15 дo 20 ĸaтeгopии, в ĸoитo, в cъoтвeтcтвиe c бpoя извъpшeни нapyшeния или липcaтa нa тaĸивa, вoдaчитe щe бъдaт пoзициoниpaни. Tpитe ocнoвни диaпaзoнa ca „нeyтpaлeн“, „бoнyc“ и „мaлyc“ вoдaч. Малус точки, които ще оскъпяват застраховката, ще се трупат за превишаване на скоростта (между 1 и 5 в зависимост от това дали е в градска среда или извън населени места), неправилно изпреварване (4 точки), опасни маневри (5 точки), отнемане на предимство (5 точки), хулиганско поведение на пътя и т.н. По-скъпа полица ще имат и водачите, карали пили (между 4 и 7 точки), или без книжка (5 точки).

Изчисленията на обединението на шофьорите показват, че ако в семейство с два автомобила един от шофиращите превиши скоростта в рамките на година с между 21 и 30 км в час извън населено място, през следващата година гражданската отговорност ще поскъпне със 140 лева. При две превишения на скоростта в града с над 50 км в час сумата вече скача с 1680 лева.

При бизнесът сумите за задължителната застраховка също ще скочат в пъти, коментира председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. При фирма с пет автомобила и транспортна компания с десет влекача, при които гражданската за всички превозни средства би скочила с 324 и 9750 лева дори при едно превишаване на скоростта с между 21 и 30 км в час и с 3900 и 117 000 лв. при две превишаване на скоростта с над 50 км ч в града.

При транспортните фирми, които имат по поне 10 камиона, се стига до 3 900 лв. отгоре. Това ще доведе до отлив на шофьори от родните фирми, защото „никой няма да иска да работи и глобяван от заплатата“. Освен това при автобусните превози шофьорите са в пенсионна възраст. Автобусните превозвачи ще излязат на символичен протест на 13 декември и ще спрат работа на 13 януари, ако не бъдат приети предложенията им в Закона за автомобилните превози и „бонус-малус“. Действията им ще бъдат подкрепени от автоинструктори и шофьори, обяви Йонко Иванов.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here