Преди да се пристъпи към крачката да се купи животно от развъдник, редно е бъдещият собственик да се поинтересува от някои важни аспекта. Колкото и различия да имат породите помежду си, има някои основни правила, свързани с профилактичните мероприятия, които са еднакви.

1. Кучета

Задължителна е информацията относно родителите на кучето, препоръчителна е и тази за техните родители.

За големите породи кучета най-важно е предшествениците да не са страдали от тазобедрена или лакътна дисплазия. Това са генетично предавани заболявания, които са свързани със структурни и впоследствие функционални недостатъци и проблеми на съответните стави. Лечението е хирургично, продължително и скъпо, при нелекуване ставите губят своята безболезнена подвижност и се износват на много ранен етап от живота на кучето, качеството на живот на животното се влошава.

Крипторхизмът е другото заболяване, за което трябва да е сигурно, че не се е наблюдавало назад в рода. Крипторнизмът е състояние, при което единият, а понякога и двата тестиса не падат в скроталната торба, остават в коремната кухина, в ингвиналния канал, често се напипват и подкожно около тазобедрената става или по вътрешната повърхност на бедрото. Животни, които са крипторхиди, трябва да се изключат от разплод. Задържането на тестиса в организма, няма значение точно къде, крие риск той да закърнее и да се превърне в туморно образувание в течение на времето. Качеството на спермата, произведена от такъв тестис е ниско и често пъти дори самият той не функционира. Сперматогенезета се осъществява на по-ниска от телесната температура, това е причината тестисите да са разположени в скроталната торба, на практика извън тялото.

Международен паспорт и микрочип са абсолютно задължителни, ако кученцето пътува от друга държава.

Няма как да е минало законно границата на България, ако няма редовни документи, това говори за абсолютно незаконно вкарване на животно в държавата. Ако кучето идва от чуждестранен развъдник, трябва да има международен паспорт и микрочип, впоследствие да се регистрират като чужди идентификатори и да се водят на името на настоящия собственик в българската система за идентификация на животни.

Ако развъдникът е български, животното може да се продаде и със здравна книжка, в която да са вписани всички профилактични мероприятия и евентуално чипът. След това собственикът трябва да преиздаде международен паспорт, тъй като това е задължително по закон. Ако животното няма чип, то до 3 месеца след придобиване, трябва да се постави и регистрира. Ако има чип, може да се въведе в системата като чужд идентификатор и да се води отново на името на собственик.

Що се отнася до ваксините, зависи на каква възраст е кучето.

Стандартно първата ваксина е на 40-ти-45-ти ден, следват още две ваксинации през 14 или 21 дни. Ако кучето няма отбелязан стикер на ваксина с подпис и печат от ветеринарен лекар, трябва да се поставя под съмнение извършената манипулация. Единствено подписът и печатът са гарант за извършена ваксинация. Друг начин за проверка е и бързият кръвен тест (10 минути) за антитела към парвовироза, тъй като тя фигурира още в първата ваксина и ако животното е ваксинирано, то тестът би уловил антитела. Тестът има смисъл да се направи месец след отбиване, за да не хване антитела в кученцето, предадени чрез майчиното мляко.

Редно е в паспорта да фигурира поне едно обезпаразитяване – и вътрешно, и външно, отново с подпис и печат от вечеринарен лекар.

Друго нещо, на което трябва да се обърне внимание, са ушите.

Ушната краста е заразно заболяване, което се предава чрез контакт и в развъдниците има доста голям бум на паразитозата. Секретът е зърнист и тъмен, с неприятна миризма и често се вижда по вътрешната част на ушната мида и в началото на ушния канал. За доказването на заболяването се прави микроскопска проба от част от секрета върху предметно стъкло. Лекува се с подходящи обезпаразитяващи препарати по схема, както и с локално третиране на ушите с капки, тъй като вторично се развива и бактериална микрофлора, често и гъбичен агент.

След взимането на кученцето, посещението на ветеринарен лекар е задължително за извършване на общ преглед и специфични изследвания, ако се налагат. Редно е да се обезпаразити отново и да се прегледат данните в паспорта. Следва период на адаптация у дома, който трае около 10-14 дни, с цел да мине инкубационият период на повечето инфекциозни заболявания, да се преодолее стресът и самото животно да свикне с обстановката, за да се премине към продължаване или започване на ваксинационната схема.

puls.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви