Рисковете са част от работата на интериорния дизайнер Джон Мъклейн. Роден в семейството на строители, наследствената му страст към строителството и дизайна се е превърнала в пълноценна кариера. За това, когато започва да проектира интериора на собствения си дом, намерението му за поемане на рискове е очевидно още преди да вземе и едно дизайнерско решение. Той си е купил апартамент в Лос Анджелис още преди да го е видял на живо. Въпреки скромния размер на апартамента (около 87 кв. м) архитектурните основи са съвсем завладяващи. Плъзгащи се стъклени врати от пода до тавана, които се отварят към външния балкон. Той добавя още 50 кв. м към жилището и е заобиколен от дървета и гледки към холивудските хълмове. “Като излизаш навън, все едно сядаш в дърветата,” казва Мъклейн. “Чувствам се все едно, че живея в къща на дърво.”

За да показва еклектичния си личен стил и едновременно да пази стилистичните корени на сградата от 1960-те, Мъклейн започва промените от кухнята. “Един бивш собственик имаше снимка на кухнята, както е била декорирана през 1960-те,” казва Мъклейн. “Исках да тръгна с това усещане и да го осъвременявам не само за 2019, но и в мой стил.” Първо е трябвало да намери източник на огледалните плочки, за да пресъздава същите кухненски стени, които се виждат в старата снимка. “Самите плочки правят усещането за пространство по-голямо,” добави Мъклейн. “Освен това, може да погледнеш прическата си докато готвиш вечеря.”

Макар че отвореният дизайн на общото пространство предоставя разнообразни възможности, важно беше да се разграничи всяка зона в помещението като отделна. Където липсват стени, Мъклейн компенсира с интелигентен дизайн.

“Най-голямото предизвикателство беше в това, че стените са прозорци. Бях уплашен от тях и това ми хареса.” Решението му е да окачи огромни, двустранни произведения на изкуството от тавана, които може да се гледат и от хола, и от балкона. После инсталира полупрозрачни пердета на релса, за да има възможност за различни конфигурации. “Дори ако имам идея, която изглежда луда и невъзможна, ще измисля начин да я накарам да работи,” казва дизайнерът.

Що се отнася до проектирането на собствения си дом, Мъклейн си признава:

“Аз съм най-лошият клиент на света. Щях да се самоуволня отдавна, ако си бях клиент,” казва той, смеейки се. “Пробвах седем различни комплекта пердета, и то само за хола.” В крайна сметка тайната на проектирането за себе си е съвсем проста. “Бъдете чувствителни към стила, епохата и архитектурата на дома си,” казва Мъклейн. “След това постоянно си напомняйте за усещането, което искате и бъдете верни на собствения си дизайн.”

“Е, и винаги поемайте рисковете.”

elledecor.com/ 1kam1.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

14 + 17 =