След като прие си избра председател, зам.-председатели, правилник и комисии Общински съвет-Бургас вече може да заработи на пълни обороти. Днес ще се проведе третото заседание на ОбС и първото такова, в което вече ще се гласуват докладни, свързани с развитието на града ни.  Дневният ред е съставен от 33 точки, а в неговият край има 4 питания от страна на съветници.

Очаква се на днешното заседание кметът Димитър Николов да предложи на Общинския съвет нова структура на Община Бургас, съобразена с новите тенденции в управлението на градовете, след като вчера изненадващо от общината обявиха размествания промени на зам.-кметовете – Диана Саватева и Весна Балтина стават зам.-кметове на Бургас на мястото на Руска Бояджиева и д-р Лорис Мануелян.

Първата точка днес е свързана с удостояване на Георги Шагунов със званието „Почетен гражданин на Бургас“ (посмъртно). Предложението на групата на ПП ГЕРБ. /вижте повече тук/

Кметът Димитър Николов предлага кандидатстване на Община Бургас с проектно предложение за създаване на Младежки международен център Бургас по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“. /вижте още тук/

Николов също така иска от съветниците и упълномощаване за издаване на запис на заповед в полза на Министерство на регионалното развитие и благоустройството като обезпечение, гарантиращо пълния размер на авансово плащане по проекта на бившата Немската болница, която ще се превърне в библиотека. Подобно упълномощаване е нужно и за проектите за Обновяване на градска жизнена среда в ЦГЧ, ж.к. Възраждане и ж.р. Меден рудник – етап II,Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на РСПБЗН – Бургас, както и Обновяване и прилагане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на Бургас.

Съветниците трябва да решат и общината да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от Националния Доверителен Еко Фонд по Инвестиционната програма за климата за насърчаване използването на електромобили. От администрацията искат да закупят един нов електромобил.

Интересни дебати се очакват по докладната за разместване на парите в бургаския спорт. Община Бургас иска да осигури финансова подкрепа за детско-юношеските школи /ДЮШ/ на двата клуба съответно: за СНЦ „Футболен клуб Нефтохимик Бургас – 1962“ – 100 000 лева и за СНЦ „ ФК Черноморец 1919 Бургас“ – 30 000 лева.

Средствата за това могат да се осигурят от вътрешни промени в настоящия бюджет и капиталовите разходи за тази година. Мотивът за тази огромна за бургаския спорт сума е засиленият интерес към футбола в града /вижте още тук и тук/

Друга докладна от Николов е свързана с необходими средства за дофинансиране на маломерни паралелки в Бюджет 2020 г. д-р Лорис Мануелян, който до края на този месец ще бъде зам.-кмет „Здравеопазване, социални дейности и спорт“, предлага присъединяване на Община Бургас към Националната кампания „Достъп до спорт в общините“ и приемане на проект на Декларация за достъп до спорт.

Очаква се и гласуване по докладната за неограничено безплатно пътуване по утвърдените линии на градския транспорт в почивните дни, за правоимащи граждани над 75 години, които имат издадени карти за преференциални пътувания за съответния месец. /вижте още тук/

Управителят на „Бургаски пазари“ ЕООД Живко Панайотов предлага на съветниците избор на независим финансов одитор за проверка и заверка на ГФО за 2019 г. на „Бургаски пазари“ ЕООД. От групата на БСП са входирали докладни за необходимостта от допълнително осветяване на пешеходните пътеки по бул. „Сан Стефано“, както и ремонт на кръстовището на ул. „Странджа планина“ и бул. „Сан Стефано“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви