Общински съвет прие в Бургас да се изгради Научно-изследователски център по генетика и биотехнологии. Това стана с пълно мнозинство и подкрепа на съветниците. Кметът Димитър Николов определи докладната като: „най-важната на днешното заседание“.

„Това е мощен научен проект. Преди една година нямаше да имаме възможност да изградим такъв център. Радвам се, че в Бургас ще се случват изключително важни за страната ни дейности. Ползите са, че чрез високите технологии ще се даде възможност за по-качествена медицина за пациентите в града ни. Ние сме общината, която е инвестирала най-много средства в ин витро. Именно тази лаборатория ще повиши шансовете на младите двойки да имат деца. Учените ще правят важни открития, като има възможност да се създаде и младежка школа. Това е важен проект не само за Бургас, но и за цялата страна“, каза кметът.

По темата се изказа и доц. Цветан Велинов, декан на Факултета по медицина в Бургас, който направи и презентация пред съветниците, с която се видяха предимствата в изграждането на такъв център за генетика в града ни.

„Община Бургас има горчив опит в участието си в различни проекти с партньори. Наливат се три милиона общински пари, а няма да имаме мнозинство в управителния съвет на центъра. Нужна е по-голяма тежест в ролята на администрацията. Не знам дали това ще са най-добре изхарчените пари от наша страна, ако не сме застраховани по някакъв начин“, каза Константин Бачийски от СЕК.

„Лабораторията по генетика не е лукс. Много наши съграждани пътуват до чужбина, за да успеят да си направят изследвания“, отговори му Калояна Живкова от ПП ГЕРБ.

Зам.-кметът Йорданка Ананиева също се включи по темата и заяви, че общината по този проект ще придобие апаратура за изследване. „Всички болници в Бургас ще участват, защото резултатите от лабораторията ще бъдат на тяхно разположение“,  каза тя.

Основната цел на проекта е изграждане и развитие на съвременна диагностична лаборатория за геномни и метаболомни изследвания, която ще гарантира достъп на пациентите до постиженията и ефективността на персонализираната медицина.

В рамките на проекта, със средствата на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, ще бъде осигурено модерно оборудване за лабораторията – секвенатор и съпътстващ специализиран диагностичен софтуер за изследване и проследяване на пациенти с туморна патология, както и друго специализирано оборудване, необходимо за създаването на модерната генетична лаборатория.

Другият важен акцент, върху който ще се концентрират дейностите по проекта, е осъществяването на научни изследвания и анализи за разработване на нови методи за оптимизиране лечението на онкоболни пациенти.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × 5 =