През зимата не щофирайте с дебели дрехи
Дебелите дрехи не са безопасни при шофиране

В студения сезон имаме навика да се обличаме добре и да сядаме в автомобила, без да махнем най-дебелите дрехи. Това може да има фатални последици. Според германската асоциация на автомобилните клубове ADAC ако седим с дебело палто зад волана, това не само ограничава подвижността ни, но и поради не оптимално лежащия колан застрашава безопасността ни. Това ясно се вижда и в демонстрацията с манекена във видеото.

В него се симулира ежедневна ситуация на пътя, в която възрастни и едно дете са закопчани с колани в седалките, съответно детската седалка. След това шейната с купето се засилва със скорост от едва 16 км/ч и спира ударно, подобно на инцидент в градско движение.

Резултатът: както при възрастните, така и при детето напречно лежащият колан навлиза дълбоко в стомаха. Това може да доведе до тежки наранявания на стомаха или черния дроб и дори до вътрешни кръвоизливи. При рязко спиране може да се стигне до по-леки наранявания. Поради ватирането на дрехите коланът е отдалечен от тялото и още при закопчаването е в долната част на стомаха. В идеалния случай той ляга върху таза или бедрата на децата.

Тези съвети не са задължителни за никого, но могат да спасят живот

ADAC съветват шофьорите преди качване в автомобила да свалят дебелото яке или поне да затегнат добре колана. Децата ще бъдат закопчани по-добре. Срещу студа в автомобила помага одеяло, евентуално затоплено у дома. Оптимално решение е статичното отопление, което затопля автомобила преди старта и размразява стъклата.

Не само дебелите якета могат да бъдат риск за сигурността, но и други части от облеклото. Шапките и шаловете могат да попречат на видимостта, а подплатените ръкавици не дават добър захват на волана. С дебели обувки също не трябва да се шофира, тъй като подметките пречат на усета от педалите на газта и спирачката. Макар те да не са забранени, шофьорът винаги трябва да е в състояние да реагира подобаващо.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

20 − 17 =