Някогашната охранителна кула на бургаското пристанище, която е построена още при изграждането му, а след това изоставена, сега отново възкръсва като поредния уникален символ на Бургас. Тя ще бъде открита за посетители на разникана града – Никулден. Кулата се намира на мястото, където е бил първоначално входът на пристанище Бургас след откриването му през 1903 г., на метри от началото на вълнолома.

В района пред нея първоначално са се изливали изкуствените блокове, необходими за строителството на порта, а

през 1904 г. започва изграждането на металната ограда, която стига до Кулата на фаропазача.

Улица „Александър Батенберг”, известна сред по-старите бургазлии като „Булеварда” е водела до входа на пристанището и до началото на Морската градина – павилион „Батенберг” /намиращ се приблизително на мястото на сегашния хотел Приморец/.

В Кулата са живеели фаропазачите, които са се грижили за светлините и изправността на бургаския пристанищен фар, който светва няколко години преди откриването на порта през 1899 г.

Пристанище Бургас е основано с Решение за неговото построяване, прието с Указ №7 от 20 декември 1894г. на Княз Фердинанд І. Тържествено е открито в негово присъствие на 18 май 1903 г. и отворено за търговско корабоплаване. Малко преди това – през 1899 г. е запален белият бургаски фар – първият български пристанищен фар.

Кулата на фаропазача е реконструирана и превърната в посетителски център като продължение на плана за отварянето на града към морето,

който започна с откриването на Зоната за обществен достъп през 2014 г.

Кулата на фаропазача е реконструирана през 2019 г. със средства на „Пристанище Бургас” ЕАД. Облагороден е районът около кулата. Направено е озеленяване, поставени са пейки за отдих, монтирани са светещи стъклени пана, на които са представени исторически моменти, свързани с първото съвременно българско пристанище в Бургас: официалното откриване, пристанищният фар и първият търговски знак на Пристанище Бургас.

Посетителският център разполага с две малки зали.

На първия етаж са подредени пана със стари снимки, свързани с историята на пристанището – строителството, преобразяването на емблематичния бургаски фар, както и фотоси, посветени на връзката на града и порта.

Изложени са и 4 автентични сребърни стъклени плаки с негативи на снимки, правени на пристанището от художника Петко Задгорски.

Те са дарени от сина му Велин Задгорски.

В залата на втория етаж са изложени чертежи, използвани при строителството на бургаското пристанище. Те от периода 1895 г. – 1912 г. и са част от архива на порта. Един от тях – „План на пристанище Бургас” е от 1895 г. с автор инж. Адолф Герард (Жерар), главен архитект и главен инженер на пристанище Марсилия във Франция.

В експозицията са включени още: автентичен кош за товари със самар, който са използвали докерите в първите години след откриването на пристанището, както и котви на кораби от различни периоди, открити в Бургаския залив.

Входът ще е безплатен, а посещенията ще се извършват след предварителна заявка на телефон: 056 / 822 111.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви