Тихомир Янакиев
Награда

Интервю с Тихомир Янакиев – кмет на община Созопол

-Г-н Янакиев, спечелихте една доста сериозна битка, най-голямата в Бургаска област и се преборихте за кметското място в община Созопол. Но войната май тепърва започва тук, предвид наследството, оставено Ви от предшествениците?

Да, войната действително тепърва предстои. Това е една мисия, която тепърва трябва да се осъществи и Община Созопол да се стабилизира финансово, така че да може да изпълнява всичките си социални ангажименти към населението. Заварих едно изключително лошо наследство в общината. И като общински съветник имах някакво наблюдение, но не бях запознат съвсем в детайли за състоянието на администрацията.

Общината е изключително задлъжняла и има 22 млн. лева кредити към банки.

Има и над 4 млн. лева неразплатени задължения, като най-старите от тях са от над 2 години. Имаме над 1 млн. лева задължения към сметопочистващата фирма, както и за озеленяване, снегопочистване и други. Предходният общински съвет прие един план за оздравяване на общината и в него фигурират най-различни мерки, които най-общо казано се свеждат до ограничаване на разходите. Сред тях е и съкращаване на щата на служителите на общината. Това не е приятна задача, но трябва да стане факт, след като това е решение на предходния Общински съвет. Мерките, които ще вземем няма да са много приятни за всички. Вече съм провел разговори с доста от служителите си за повишаване на събираемостта на данъците. Проблемът е, че имаме много целеви изразходени средства, които не са отишли по предназначението си и сега трябва да намерим.

-Имате предвид детската градина в Равадиново?

Да, за нея бяха дадени от бюджета 1,2 млн. лева. Досега са разплатени 400 000 лева, а останалите 800 000 лева, както ми казаха от счетоводството, просто ги нямаме, били са изхарчени за нещо друго.

Това са подводни камъни, които наследих от предходното управление. Те са много сериозни и тежки. Положението е толкова сериозно, че дори

не знам дали ще можем да платим заплатите на общинските служители за месец ноември.

В предходното управление са правени харчове, за които се взимаха заеми. Стадионът е такъв пример, за когото бяха дадени над 15 млн. лева. Това е голям разход, който генерира и други разходи. Футболният отбор също има нужда от издръжка. Президентът на този отбор е г-н Рейзи и там може би ще трябва да се направи някаква среща, за да може да носи отговорност за тима си.

Картинката изобщо не е розова, положението е страшно, но трябва да се работи.

Изпратих писмо до Министерството на финансите за спешна помощ.

Очаквам да бъдем одобрени за един безлихвен кредит, макар че вече един такъв ни беше отказан, а за друг чакаме още отговор. Мисля, че държавата трябва да помогне на Созопол, за да може да преодолее финансовото си положение. Няма да е добре за никой, не само за един кмет, общината да фалира. Това ще рефлектира и на държавно ниво.

-Смятате ли, че ще имате пречки заради това, че сте от БСП, а правителството е от ГЕРБ?

Не мисля, че някой трезвомислещ човек би създал пречки, само защото някой е от друга политическа партия. Искрено вярвам, че в правителството има хора със здрав разум и съм сигурен, че когато те се запознаят в детайли с нашето финансово състояние ще ни помогнат. Всичко останало би било дребно заяждане.

От първият Ви ден бяхте посрещнати с протест, свързан с екологията. Депото за опасни отпадъци в село Атия не е желано от местните жители, а и старото хранилище пропада. Това е голям екологичен проблем.

-Имате ли някаква информация за това?

Честно да ви кажа за този проблем съм чувал само косвено, от хора, които не са специалисти. Все още по официален ред никой не ме е информирал за него. Няма да чакам и някой да ми каже, а ще назнача проверки. Друг проблем са и ББ-кубовете, за които вече съм провел разговори как те да бъдат изнесени. Темата я дискутирах и в София, като разбрах, че има частни фирми, които се занимават именно с отстраняването на подобен вид опасни отпадъци.

Обаче всичко това струва пари.

Ако общината ги имаше, то вярвайте ми нямаше да се двоумя и вече щях да съм разписал заповед за отстраняването им. За наша зла участ към този момент нямаме нужните пари и сега търсим помощ от държавата.

Мога да кажа, че друг проблем, за площадката за временно съхраняване на опасни битово отпадъци в Атия, вече е решен. Подписахме приемането на площадката и тя от  тази седмица ще започне да функционира, като постигнахме договореност с контролните органи, че няма да се изгражда друго депо строителни отпадъци на мястото.

Подписах и друга заповед – да се намери нов терен за изхвърлянето на строителни отпадъци. Самата площадка за временно съхраняване на отпадъци няма да е толкова страшна, колкото си мислеха хората, а от РИОСВ-Бургас ще правят постоянно замервания за чистотата там. По-голямата част от хората в Атия бяха удовлетворени от решението.

-Какви други ангажименти ще поемете?

Ще поемем и други ангажименти към гражданите там, като ремонт на пътища. Призовавам хората към търпение, защото след срещата ми с тях останах с впечатление, че за 12 дни от мен се очаква да реша проблеми, трупани през последните 12 години.

Друг проблем от последните дни е изграждането на диги с багери на плажа в Стария град. Знаете, че той е държавен, отдаден е на концесия от Министерството на туризма на концесионер. Има договор, който аз не съм виждал. И в един момент гражданите на мен сигнализират за нередности там.

Този плаж го има от хиляди години, ще го има и още толкова, не знам някога там да се били необходими диги.

Може би не бяхме прави, но още от първият ден аз ги спрях за изграждането на дигата, до изясняване на случая. Пуснахме и уведомителни писма до Министерство на екологията и РИОСВ-Бургас, като от там ни отговориха, че не попадало в тяхната компетенция, защото не било защитен обект.

От Басейнова дирекция са били на мястото за проверка и са констатирали нарушения. По-сериозното за мен е, че един такъв проблем започва да се прехвърля като горещ картоф от институция на институция. Нужно бе от Министерството на туризма да дойдат в Созопол, да се направи едно обществено обсъждане и да се каже какви са точно правата на концесионера. Дори самият той трябваше да обясни какви ще са ползите на насипването на този пясък.

Тук няма строителство и не мога да изпратя строителни инспектори, няма и изграждане на преместваеми обекти. Обаче от мен се очакват действия, които дори с юристи не можем да преценим какви да бъдат те. Нека от Министерството на туризма да бъдат така добри, след като те дават концесиите, да обясняват на хората за проблемите.

-Искате да кажете, че лошата комуникация е един от основните проблеми?

Всичките проблеми, които се генерират в момента, са плод на това, че инвестиционните намерения не са били обяснявани ясно пред хората. Не е казано: „Хора, ще прави това, по този начин. Очакваме от вас подкрепа или разбиране“.

Проектът за старото рибарско пристанище е такъв.

Той по всяка вероятност ще се провали, защото не е правено обществено обсъждане. Говорих с рибарите и видях, че има разнобой между тях. Присъствах преди дни на едно обсъждане, но на мястото имаше изключително голямо недоверие и напрежение. Дойде и представител на строителната фирма, но хората казаха: „Не, ние не щем понтони, защото ги правите некадърно, като пристанището в Черноморец!“. В София се съгласиха с мен, че не можем да правим проект, който да генерира напрежение сред местните хора.

За пристанището в Черноморец хората говорят, че то е направено, за да може там да се изнесат всички рибарки лодки, а в Созопол да останат само скъпите яхти. Пясъкът от едната част на плажа е изнесен напълно и вкаран в залива. Проблемът там как ще бъде решен?

Специално за този проект изисквах цялата документация. Правени са доста ремонтни дейности в гаранционния период и ще проверим тяхната законност. Пристанището вече е направено и ние не можем да правим промени, като по кейовата стена например. Може би са нужни някакви по-бързи и по-евтини инженерни решения, които да прекратят износването на пясъка в едната част на заливчето.

Проблемът е сериозен и голяма част от хората не харесват това, което се случи в Черноморец.

Относно яхтите, честно да ви кажа, такива напъни не съм установил – някой да иска да премести рибарките лодки извън Созопол. Аз съм созополчанин от 47 години, роден съм тук, трите ми деца са тук, жена ми също е от града, мога да обещая, че няма да допусна подобно нещо, поне докато аз съм кмет.

-Казвате, че има дефицит в Созопол, но това е един град, който може да се издържа само от туризъм – културен, археологически и др. Имате ли програма, с която да се развива по този начин общината?

В моята програма има няколко плана – спорт, туризъм и други. Те ще се реализират в следващите 4 години, но тяхното изпълнение ще се сблъска с действителността, т.е. с празната хазна. Въпреки всичко,

бъдещото на Созопол не е само в летния туризъм, но и да направим града ни в целогодишна дестинация.

Много се говореше в предишното управление за това, но не виждах някакви конкретни действия по обгрижването на културните ценности. Като древната крепост в местността Акра в Черноморец, която сега не е поддържана по никакъв начин. Има и църквата „12-те апостоли“ в Стария град в Созопол. Една част се реставрира, но се сега мястото е запустяло.

В Созопол за съжаление сега няма продукт, когато дойде един турист, да може да обиколи един археологически маршрут.

Това ще донесе пари не само за общината, но и за Общинския културен институт, който сега е на голяма загуба. Нямаме икономическа логика в момента от него. В тази насока може да се работи много, трябват ни нови хора със свежи идеи. Как иначе да създадени работни места в Созопол?

Говорих с инвеститори да се създадат малки производства в града, но това е по-бавен процес. Искаме да изградим и автогара, която да е с информационен център, в който да работят поне двама човека. От други курорти постоянно идват да гледат нашите забележителности, а ние не правим нищо, за да подобрим услугата. Можем да правим туристически турове и през зимата. За съжаление всички тези проблеми са замитани дълги години под чергата. Даваха се огромни пари за стадиони, а на важните неща не бе обърнато нужното внимание.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви