Декларацията е срещу административно разделяне на Украйна
Декларацията е срещу административно разделяне на Украйна

Въпросът за влизането на Украйна в НАТО не е в дневния ред на организацията, тъй като страната е в конфликт с Русия. Това изявление направи в събота помощникът на президента на САЩ за национална сигурност Робърт О’Брайън.

Той говори на Международния форум за сигурност в Халифакс. „Що се отнася до Украйна и НАТО, не мисля, че влизането на Украйна в Алианса е на дневен ред“, каза той, отговаряйки на въпроса дали е време да се покани Киев в организацията.

„Не мисля, че привличането на Украйна да бъде в момента … при конфликт с Русия,“ каза помощникът на ръководителя на Белия дом. „Не искаме конфликт, война с Русия. Идеята на НАТО е да предотврати и възпира война с Русия „, каза Робърт О’Брайън.

Припомняме и че отношенията между САЩ и Украйна са част и от вихъра покрай процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Украйна не е членка на НАТО, но бъдещата ѝ позиция на геополитическата сцена е от ключово значение за Вашингтон. През март 2018 г. НАТО предостави на Украйна статут на държава-кандидатка за членство в алианса.

Едновременно с това САЩ са финансирали украинската армия за модернизация с около 1,5 милиарда долара от 2014 г. насам. Преди няколко дни САЩ обявиха и началото на доставките на втечнен газ за Украйна.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви