УМБАЛ Бургас е една от болниците, отличени за принос към донорството и трансплантациите в кампанията „Да!За живот!“. Връчването на първите годишни награди се състоя снощи на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“.

Отличия получиха болници в страната, извършили трансплантации и участвали в донорски ситуации, както и хора, дарили органите на своите близки. Церемонията е част от мащабната кампания за насърчаване на донорството „Да! За живот!“ на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Почетен плакет получи д-р Милена Минева, координатор по донорството в УМБАЛ Бургас, както и нейни колеги от страната. Бургаската болница бе отличена и за цялостен принос – като лечебно заведение, в което са реализирани донорски ситуации. Отличието бе връчено на изпълнителния директор д-р Бойко Миразчийски.

Наградените лечебни заведения са общо 13 – сред тях четирите трансплантационни центъра – ВМА, Александровска болница, болница „Лозенец“ и болница „Света Екатерина“. Освен УМБАЛ Бургас, другите отличени областни болници с донорски ситуации са „Пирогов“ и „Иван Рилски“ – София, „Стефан Черкезов“ – Велико Търново, „Света Марина“- Варна, Стара Загора, Плевен, Кюстендил и Силистра.

Близки на донори, дали втори шанс за живот, получиха статуетки „Звезда“ в знак на благодарност и признателност към техния жест.

Здравният министър Кирил Ананиев подчерта по време на церемонията, че целта на отличията е признателност към всички донори, които дават втори шанс за живот на други хора: „Аз съм убеден, че зад нашата кауза ще застане почти цялото българско общество. Да дариш втори живот на човек, който е болен, който има нужда от орган, няма по-голяма награда от това. Донорството и даването на право на втори живот може да се сравни само с едно – раждането на новия живот“.

Към момента 1161 българи се нуждаят от трансплантация. България остава страната в ЕС с най-малко на брой трансплантирани пациенти и една от причините е сериозният недостиг на донори. Благодарение на близки на донори, изпаднали в мозъчна смърт, у нас са спасени 36 живота и още 7 – в чужбина.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 + 8 =