Писмо на Данка Тодорова извади на преден план необходимостта от нова стратегия за развитие на бургаския спорт. Това стана по време на първото заседание на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности. Необходимостта от промяната е идея на председателя  на комисията Йордан Георгиев.

На днешното заседание беше разгледано писмо на Данка Тодорова от септември във връзка с ценовите условия за ползване базата на „Арена ОЗК“ и спазване принципите на Закона за физическото образование и спорт.

В него тя споделя проблем, засягащ предишен период от време, когато се извършваше ремонт на басейна в „Меден рудник“ и децата трябваше да тренират в басейна в „Славейков“, където таксите са по-високи. Тодорова апелира не само за по-поносими ценови условия, но и нещо по-важно – обединяване на усилията „и заедно с помощта на Община Бургас да подпомогнем държавата и общинската политика в областта на физическата активност, възпитание и спорта“.

Надълго и нашироко шефът на „Спортни имоти“ Живко Иванов /снимката горе с листи в ръка/ обясни на гражданката, че проблемът е решен, тъй като ремонтът вече е приключен, че базата на Арена ОЗК е много по-модерна, има много повече разходи и, че в крайна сметка всеки има право на избор. Стана ясно и това, че Тодорова е получила отговор по имейл, без дори да е написано името на служебното лице, даващо отговора, а това видимо смути Иванов.

Като че ли и част от съветниците не успяха да вникнат в същността на писмото, поставящо и темите за равен шанс за развитие на масовия спорт и активността на децата.

Изслушвайки внимателно всички страни, председателят на комисията Йордан Георгиев поднесе изненада. Той разкри, че има предложение, което щял да предложи на следващото заседание на комисията. По стечение на обстоятелствата обаче председателят на комисията оповести предложението още днес.

Георгиев се обяви за нова стратегия и концепция за развитие на бургаския спорт. Прие се решение до края на май 2020 г. общината да направи точен анализ на спорта в Бургас, на база на който да се изготви новата стратегия.

От анализа трябва да стане ясно състоянието на масовия спорт, ДЮШ, състоянието на високото спортно майсторство, финансирането на клубовете и мероприятията, постиженията, категоризацията на клубовете и др.

Зам.-кметът д-р Лорис Мануелян приветства идеята, като в същото време припомни, че има нормативна уредба по темата.

Йордан Георгиев обоснова необходимостта от промяна, както с олимпийските цикли, които са 4-годишни, така и с развитието на спорта в града. Стана ясно, че има 78 ДЮШ в Бургас.

„Идеята е да се направи анализ на състоянието на спорта в Бургас във всичките му аспекти – клубове, ученически спорт, масов, високо спортно майсторство, ползване на спортните бази. Стъпвайки на този анализ ще се направи нова стратегия – краткосрочна и дългосрочна, с ясно поставени цели. Стратегията трябва ясно да формулира задачите на спорта в Бургас, а също и на общината в подкрепа, както на високото спортно майсторство, така и на масовия и ученически спорт, спортът за всеки, дори на хората над 65 г. и тези с физически затруднения. Според стратегията ще се преработи или направи зицяло нова нормативна база за финансиране на клубовете, ползването на спортните обекти и цялостното развитие на спорта. В изготвянето на горепосочените документи се надявам и ще поканя да вземат участие треньори, спортни деятели, представители на клубовете, бивши спортисти, учители по физическо възпитание и спорт.“, каза пред BurgasNews Йордан Георгиев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви