При изчакване на завой, колелата - напред!
При исчакване на завой, колелата - напред!

Една от често допусканите грешки от много шофьори е при спиране на кръстовище за изчакване за ляв завой да навиват волана в същата посока.

Това изглежда като стандартна ситуация – автомобилът спира на светофара, за да пропусне идващите насреща превозни средства. А неговият водач, без да се замисля, завърта волана наляво, за да осъществи по-лесно и по-бързо маневрата. Подобно действие е груба грешка, която може да има тежки последици.

В подобни случаи гумите трябва да гледат само напред, като причината е елементарна. В случай, че колелата са завъртени по посока на завоя, а в спрелия автомобил се удари друга машина, управлението става безкрайно трудно, дори невъзможно.

Заради удара автомобилът ще бъде изпратен в лентата за насрещно движение. И няма никаква гаранция, че водачът на идващата отсреща машина ще успее да реагира и да спре. Ако това не стане, ударения автомобил ще получи сериозни повреди, а хората в него със сигурност ще пострадат доста тежко.

Затова при изчакване на завой колелата винаги трябва да сочат напред. А завиването да започва при началото на самата маневра. Експертите по безопасност на пътя изчисляват, че повредите по ударен отзад автомобил в тези случаи са с 45% по-малко в сравнение в случаите, при които гумите са насочени в посока на завиването.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви