Община Бургас може да осигури финансова подкрепа за детско-юношеските школи /ДЮШ/ на двата клуба съответно: за СНЦ „Футболен клуб Нефтохимик Бургас – 1962“ – 100 000 лева и за СНЦ „ ФК Черноморец 1919 Бургас“ – 30 000 лева.

Това предлага кметът Димитър Николов на ОбС. Средствата за това могат да се осигурят от вътрешни промени в настоящия бюджет и капиталовите разходи за тази година.

Мотивът за тази огромна за бургаския спорт сума е засиленият интерес към футбола в града. „Успешно стартира есенния спортно-състезателен сезон и треньорите на две от най-големи детско-юношески школи – тази на Нефтохимик и на Черноморец отбелязват значително увеличение на децата и младежите, които желаят да се занимават с футбол. Същевременно се увеличи обхватът на участие в общински, областни, зонални и национални срещи. Основните средства за дейността на детско-юношеските школи са осигурени от спонсорство, но са недостатъчни за осигуряване на оптимален спортно-тренировъчен процес“, четем в докладната.

Ще доведе ли това до недоволство от страна на останалите клубове, които също могат да се похвалят с висока посещаемост и успехи, предстои да разберем. В един от следващите два дни ще се проведе първото заседание на Постоянната комисия по спорт в ОбС, на което ще се вземе решение дали да се инжектират финансово ДЮШ на двата футболни отбора.

В община Бургас има и писмо от Сдружение „Автомобилна федерация на България“ за оказване на финансова подкрепа за провеждане на „Рали – Спринт Бургас 2019“, чиито организатори са сдружението и Автомобилен спортен клуб „Вромос“.

Направен е преглед на мероприятията в спортния календар на община Бургас за 2019 година и е установена възможност за финансово подпомагане в размер на 9 950 лв. за сметка на мероприятия, които няма да бъдат проведени,

а именно: Национална кампания „България спортува“ по програма на Министерството на младежта и спорта от Спортния календар на община Бургас с 3 000 лв.; Фестивал на здравето и спорта с 2 000 лв.; Турнир по плажен футбол на плаж „Крайморие“ с 4950 лв.

Други 12 000 лв. пак чрез вътрешнокомпенсирани промени по бюджета се предлага да бъдат похарчени за награждаване на определените десет най-добри спортисти и треньори, постигнали национални и международни успехи през годината.

С решение на Общински съвет – Бургас от януари тази година са одобрени средства в размер на 14 000 лв. за награждаване на 10-те най-добри спортисти и треньори на община Бургас. От тях 12 000 лв. бяха дадени /съгласно прието решение на Общински съвет – Бургас от 30.07.2019 г./ за подготовка и участие в Европейско първенство по спортна акробатика на двойката Мариела Костадинова и Теодор Великов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three + seven =