„Отворени сме за активен диалог за намиране на най-подходящия бизнес модел на сътрудничество с китайската страна. България е в сърцето на Балканите, а държавите ни имат нужда от хубави пътища и магистрали, които да ни свързват, за да се развиват бизнесът, търговията и инвестициите, и всички хора в региона да имат полза от добрите пътни връзки.“

Това каза инженер Николай Станков – съветник в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Той участва в провеждащия се в столицата Форум за инвестиции и сътрудничество в инфраструктурата между Китай и България. Събитието се организиран от Китайската международна асоциация на изпълнителите и Камарата на строителите в България.

„През нашата страна минават 5 от 10-те трансевропейски транспортни коридора, по които се движи трафикът от Западна и Централна Европа към Близкия Изток и Азия“. Някои от тези важни пътни артерии са почти изцяло изградени у нас, а за други се търсят различни възможности за финансиране – средства от националния бюджет, европейските фондове, публично-частни партньорства“, каза на форума Станков.

Пред представителите на китайската страна той представи приоритетните за страната ни пътни проекти, които биха представлявали интерес за китайските инвеститори и, които могат да бъдат реализирани на принципа на публично – частното партньорство. Това са автомагистралите „Черно море“ и „Русе – Велико Търново“.

Предстои възлагането на обществени поръчки за строителството на участъка от Русе до Бяла от аутобана „Русе – Велико Търново“ и на обхода на гр. Бяла, стана ясно от думите на инженер Станков.

Той подчерта, че този обект е с интензивен трафик, което гарантира възвръщаемост на инвестициите.

„За АМ „Черно море“ Агенция „Пътна инфраструктура“ също стартира обществена поръчка за разработване на разширен идеен проект, с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и изготвяне на подробен устройствен план-парцеларен план“, обясни още на форума Николай Станков и заяви, че е убеден в атрактивността на тези проекти за китайските инвеститори.

„Страната ни не може да предложи държавни гаранции, тъй като това противоречи на европейските правила. Обещаваме обаче бързина и прозрачност на процедурите и пълна институционална подкрепа“, заключи Станков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 − three =