Персите измислили нещо уникало
Персите измислили нещо уникално

Когато говорим за Персия, често се сещаме за цар Ксеркс, който се сражавал с гърците по време на гръцко-персийските войни. По онова време персите представлявали доста развита цивилизация, чието наследство и до днес напомня за себе си.

Странните дупки в земята на снимката са на почти 3000 години и са построени още преди войната на персите с гърците. Това съоръжение се нарича кяриз, или qanat, и се намира в град Гонабад в съвременен Иран. Построено е от хора, а не от пришълци…

Схема на кяриз: 1. Водоснабдителен проход. 2. Водоотвеждаща галерия. 3. Водоприемен канал (водоем). 4. Наблюдателни кладенци. 5. Водоносен пласт.

Кяризът се смята за едно от най-великите изобретения на онова време. Тази водопроводна система е способна да събира подземна вода и да я транспортира в градовете и иригационните канали. Благодарение на това Персия е съумяла да съществува и да се развива в условията на задушен климат.

Какво всъщност са измислили персите

Хидротехническата система включва основен кладенец, който получава вода от подземен хоризонт – система от тунели, по които водата се транспортира на определено място, и вертикални дупки за вентилация по целия маршрут, което също така позволява на влагата да кондензира. Освен останалото подземната система значително снижава изпарението на скъпоценната влага.


Дължината на този кяриз е 33,113 метра и съдържа 427 вдлъбнатини за вода. Съоръженията са строени с използването на законите на физиката, геологията и хидравликата. От 2007 година горабадският кяриз е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Подобен метод на получаване на вода е бил заимстван от много други народи и се среща в Мароко, Алжир, Либия и Афганистан. Кяриз има и в Евпатория, Крим.


Гонабадската система действа и до днес, макар и да е построена преди 2700 години. В наши дни тя осигурява вода на около 40 000 души.

Разказаното тук вероятно би било полезно четиво за съвременните специалисти от В и К. Особено в Перник…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × 3 =